Apple i Google uklonili Fortnite iz prodavnica, Epic games odgovorio tužbom

Problem je nastao zbog novog načina plaćanja popularne igre

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash / Joshua Hoehne

Nakon provokativne najave kompanije Epic Games, Google i Apple su brzo reagovali uklanjanjem popularne Fortnite igre iz App Storea i Play Storea. Epic Games je nakon ovoga podbeo tužbe protiv tehnoloških giganata.

Epic Games je sinoć objavio je da je Fortnite igračima na iOS i Android platformama dostupan novi način plaćanja u okviru aplikacija. Kupovine se više ne obavljaju direktno u okviru aplikacije, ali korisnici mogu plaćati putem PayPala čime se zaobilaze platforme za plaćanje tehnoloških kompanija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Google i Apple tako ostaju praznih ruku, jer bi se na ovaj način mogla izbeći naknada od 30%, koju svaki programer mora da plati kompanijama, piše Nextpit.

Spremni za borbu

Apple i Google su odmah reagovali na novi metod plaćanja, koji mnogi stručnjaci vide kao namernu provokaciju od strane Epic Gamesa. Apple je komentarisao uklanjanje popularne igre iz svoje prodavnice, ističući u saopštenju da Fortnite krši smernice App Storea. Google je objasnio da je Fortnite još dostupan za Android, ali da se aplikacija više ne može nuditi u Play Storeu zbog kršenja smernica.

Prema svemu sudeći, Epic Games je bio svestan onoga što će se desiti i već je spreman za borbu pred sudovima. Developer je protiv Applea pripremio tužbu na 65 stranica, u kojoj se kompanija iz Kupertina optužuje za monopolističke prakse.

Epic Games je i protiv Googlea podneo tužbu zbog monopolističkog ponašanja. Epic Games je u prošlosti već više puta kritikovao naknade koje su programerima i developerima naplaćuju u Google Play prodavnici. Fortnite je prvobitno objavljen van Play Storea i bio je dostupan samo za preuzimanje preko sajta kompanije Epic. U tužbi se navodi da Googleova politika “šteti programerima i potrošačima aplikacija time što je Google tu kao obavezan posrednik u svakoj transakciji u okviru aplikacija”.



Izvor: Benchmark.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar