Od LEGO kocki napravio veštačku ruku: Mladi inženjer inspirisao svet i upisao Ginisov rekord (VIDEO)

O Davidovom životu i teškim izazovima snimljen je dokumentarni film

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen Youtube / LEGO

Svet je čuo za Španca Davida Agilara (20), pre nekoliko godina, kada je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao kreator prve funkcionalne veštačke ruke od LEGO kocki.

Vest o studentu bioinženjeringa sa Međunarodnog univerziteta Katalonije obišla je planetu, a njegova volja za životom i kreativnost inspirisali su milione.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

David je rođen bez desne podlaktice usled retkog genetskog poremećaja, trpeo je poniženja u školi, ali nije dozvolio da potone, već je iskoristio omiljene igračke da napravi nešto što će zauvek promeniti njegov život i svet.

Verovao je u snove

Koliko je uticao na tehnologiju i svest ljudi o problemima osoba s invaliditetom pokazuje i dokumentarni film “Mr. Hand Solo”, koji beleži detalje Davidovog života, traume koje je preživeo s porodicom, ali i noći koje je proveo radeći na veštačkoj ruci od plastičnih kocki.

“Kao dete, bio sam nervozan da budem pred vršnjacima jer sam bio drugačiji, ali to me nije sprečilo da verujem u snove. Hteo sam da vidim sebe u ogledalu, kao što sam video druge sa dve ruke”, rekao je Agilar, poreklom iz Andore.

Mladi stručnjak napravio je nekoliko verzija protetičke podlaktice i ima želju da nastavi s dizajniranjem pristupačnih robotskih pomagala. Koliko je njegova LEGO verzija izdržljiva, pokazuje i to što uz pomoć nje radi sklekove.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar