Šarčević EKSKLUZIVNO za Objektiv: Novi detalji o nastavi od septembra, važno za roditelje i đake!

Fizičko će uključivati gimnastiku, predavanja o kovidu i gojaznosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Planove na koji način će đaci od septembra pohađati nastavu, na današnjoj konferenciji Kriznog štaba izneo je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ekskluzivno za portal Objektiv, on je izneo nove detalje koji se tiču nezaposlenih nastavnika i učitelja koji će uskoro biti angažovani, izmena koje se tiču fizičkog vaspitanja i dilema koje je imao dok su se odluke donosile.

Nezaposleni da budu u stanju pripravnosti

Imamo rezervne učitelje u slučaju da neko bude bolestan, rekao je za naš portal ministar Mladen Šarčević.

“Postoje zaposleni u boravku koji mogu da se angažuju i tehnički viškovi koji dobijaju platu, a trenutno ne rade. Oni će sada biti na raspolaganju državi i “u stanju pripravnosti”. Samim tim, makar i ne radili, za to što su na raspolagnju će dobiti nadoknadu. Uskoro će dobiti i obaveštenje o tome”, kaže ministar.

Na fizičkom gimnastika i tema gojaznosti

Biće dosta promena kada se radi o fizičkom, jer ono zapravo podrazumeva i zdravstveno vaspitanje. Deca će deca biti fokusirana na zdravstvene aspekte, vežbe oblikovanja tela, gimnastičke vežbe i poligone, kaže ministar.

“U septembru će se ići što više napolje. Takođe, ne možemo deci na zdravstvenom vaspitanju da pričamo o higijeni i kovidu 100 sati. Moramo da pričamo i o gojaznosti, to je takođe planirano, jer to jeste jedan od rizika kod kovida. Imamo i poseban tim, koji će da snima deci edukativne klipove koje će oni gledati između časova”, objasnio je Šarčević.

Foto: Printscreen

Virus nam diriguje nastavni dan

Moramo da znamo da je u drugim državama obrazovanje “kao mamut, koga ne možeš da podigneš i pomeriš tako lako”, rekao je Šarčević.

“Nama emitovanje virusa diriguje dan i sve je sinhronizovano. Imamo pretpostavku da sve može da se “polupa” i da svi odu kući. Ne važe više oni standardi na koje smo navikli. Moramo da se izmestimo na drugu tačku gledanja, da vidimo obrazovanje sa drugog aspekta. To nije lako”, objašnjava on.

Lakše je na televiziji, ali to nije rešenje

Čas će umesto 45 minuta, trajati pola sata za sve grupe. To znači da će nastavnik imati mnogo veći broj časova, ali sa druge strane i skraćen obim rada.

“Mnogo je lakše imati sve na televiziji i “da te bog vidi”. Ali ovo je malo složenije. Treba sačuvati radnu listu, ali  da se nastavnici ne opterete. Znači, treba imati i onlajn i uživo nastavu. Ipak, neće ostati nijedan učitelj i profesor bez upustva i rešenja, to ne brinite”, zaključuje Mladen Šarčević.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar