Pitali smo Krizni štab kako će formirati odeljenja đaka zbog korone: Pročitajte kakav smo dobili ODGOVOR

Predviđeno je da u jednoj učionici bude 15 đaka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Objektiv

Ministar prosvete, nauke i obrazovanja Mladen Šarčević odgovorio je na pitanje Objektiva kako će se formirati odeljenja, s obzirom na to da je predviđeno da u jednoj učionici bude 15 đaka.

“Odeljenja u osnovnim školama su manja, ali ipak ima nešto više od 15 đaka. U našim školama su standardne učionice od 60 do 80, 90 kvadrata. Ako imate 80 kvadrata, a imate odeljenje od 19 đaka, nema potrebe da ga delite. Prosek u učionici, biće oko 12, 13 đaka. Takođe, to ne znači da će dva nastavnika da rade. Postoji Zakon o pedagoškom radu, svaki zaposleni u prosveti, koji drži nastavu, ima godišnju normu rada, tako da to ne može da radi mimo toga”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je rekao, nama su nastavnici obučeni kako bi moglo da se radi onlajn. “Sve ide u kontinuitetu. Bitna je saradnja sa roditeljima, kako bi imali u sve uvid”, naglasio je ministar i dodao je da se već snimaju časovi i da je septembar već snimljen.

“Ne može istovremeno da nastavnik radi u učionici, i da radi posle na platformi. Sve je usaglašeno što se radi uživo i ono što se radi na televiziji, sve je sinhronizovano. Ovo je jedan veliki pokušaj i borba da se sve uskladi”.  Ponovio je da nastavnici od prvog do četvrtog razreda nisu opterećeni, jer tu imamo i druge predmete, koji ustvari dopunjavaju te časove.

Da li će detetu biti potrebno lekarsko opravdanje?

Kako je istakao, tu će biti odgovornost i na roditeljima, da se oni angažuju.

“Opravdanje u ovim uslovima ne treba. Možemo ovako da pratimo, rekli smo da su ove mere za septembar, i opet sve to bira roditelj”, rekao je ministar i dodao: “Uloga roditelja je velika, ali biće lakše u odnosu na protekli period”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar