Turistička atrakcija: Najmlađi VULKAN na svetu je za nedelju dana porastao 100 METARA! (FOTO+VIDEO)

Nakon erupcije, sve što je ostalo bila je jedna crkva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube Fearless & Far

Parikutin je najmlađi vulkan na zapadnoj hemisferi, A nalazi se u meksičkoj državi Mikoakan.

Vulkan Parikutin je eksplodirao iz meksičkog polja kukuruza, na oko 322 km zapadno od Meksiko Sitija početkom 1943. godine, što je modernom svetu dalo jedinstvenu priliku da posvedoči rađanju vulkana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ono što je zanimljivo je neverovatna brzina kojom je vulkan nastao.

Nakon što je vulkan proradio, dva sela koja su se nalazila u njegovom podnožju potpuno su uništena. Od svih zgrada i kuća koje je tada progutala lava, među magmatskim stenama, jedino je lokalna crkva ostala na svom mestu.

vulkan
Foto/Pixabay/yoliztlizama

Stvaranje vulkana je počelo tako što je jedan poljopivrednik u svom kukuruzištu primetio rupu u zemlji, dužine oko 2 metra, a ubrzo su počele da se pojavljuju i druge rupe. Iz tih pukotina je počeo da kulja crni dim i pepeo, koji je formirao prvo manju, a onda sve veću kupu.

Za samo 12 sati kupa je dostigla 10 metara, a posle manje od 24 časa je bila visoka preko 30 metara! Nedelju dana kasnije, visina kupe je bila preko 100 metara.

Nekoliko nedelja pre nego što je proradio, meštani sela Parikutin, po kojem je ovaj vulkan i nazvan, čuli su čudne zvuke nalik grmljavini, za koje se kasnije ispostavilo da su poticali od dubokih zemljotresa, piše Putokaz.me.

Foto/printscreen/Youube Datacube: awesome facts and interesting top lists

Mnogi poljoprivrednici koji su u tom trenutku radili na svojim poljima, bili su ometeni iznenadnim pepelom i kamenjem koje je letelo u nebo, tako označavajući početak erupcije.

Stanovnici ovog mesta su ubrzo shvatili da će lava da ugrozi njihove domove i bili su prinuđeni na preseljenje.

Vrsta erupcije koja se desila kod Parikutina se naziva strombolska erupcija, što znači da je bazaltna lava pokuljala i eksplodirala iz jednog otvora.

Danas se vulkan Parikutin uzdiže tačno 424 metara iznad površine tla i 2807 metara iznad nivoa mora. Na sreću, lava i pepeo nisu prouzrokovali smrtne ishode.

Ipak, iako je vulkan nastavio da radi narednih devet godina (između februara 1943. i februara 1952. godine), gutajući sve što je od dva sela eventualno preostalo, crkveni toranj i oltar su ostali netaknuti.

Foto/Printscreen/Youtube Fearless & Far

U današnje vreme je penjanje po zidinama crkve koja je preživela ovu prirodnu katastrofu turistička atrakcija, a prihodi od toga glavni prihod čitave regije.

Vulkan Perikutin se nalazi i na CNN-ovoj listi 7 svetskih čuda prirode, a kako od 1952. godine više nije bilo erupcija, pretpostavlja se da je reč o monogenetičkom vulkanskom polju, koju karakteriše to što se nakon prestanka erupcija više nikada ne aktiviraju.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar