Vreme je za DETOKS KOŽE: Fasting metodom do čistijeg i lepšeg tena

Recite "ne" kozmetici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/cookie_studio

Ukoliko vam je preko glave kremica, tonika i sličnih proizvoda, i primećujete da koža više ne reaguje onako kako bi trebalo, možda je došlo vreme za “post” kože.

Nekad, upotreba prevelikog broja proizvoda za negu, može uraditi suprotno od onoga što ste želeli. To je znak da je došlo vreme za pauzu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skin fasting je metoda koja se oslanja na minimalistički pristup, odnosno minimalnu rutinu nege kože, pa čak i na potpuno odbacivanje.

Na ovaj način, po rečima stručnjaka, trebalo bi da dođe do “reseta”, odnosno da se ph vrednost kože obnovi i normalizuje.

Ipak, kako to obično biva, da li nekome odgovara ili ne određeni trend, razlikuje se od osobe do osobe.

Neke osobe inače ne koriste previše proizvoda, dok druge ne bi mogli da zamisle svoj dan bez bjuti rutine iz bezbroj koraka.

Foto/Freepik/jcomp

Prednosti skin fastinga

Po rečima stručnjaka, post koži omogućava da se vrati u svoju prirodnu homeostazu, tj. u prirodno stanje.

Dermatolog Dijan Robinson tvrdi, da kada koristimo sredstva za negu kože, mi je u osnovi treniramo šta da radi i time izbacujemo njen prirodni, samoregulišući ciklus.

Primera radi, nanošenje hidratantne kreme ili ulja za lice, može slati signale ćelijama naše kože, da ne treba da proizvedu toliko prirodnog sebuma, jer smo vlažnost kože već nadomestili na drugi način.

Dejvid Lorčer, dermatolog iz San Diega, kaže da eliminacijom svih proizvoda za negu kože dozvoljavamo svojoj koži da se “resetuje”, a zauzvrat poboljšavamo način njenog funkcionisanja.

Ipak, on dodaje da ako imate osetljivu kožu ili deo koji zahteva posebnu negu, o njemu morate voditi računa. Rutina je ovde ipak bitnija.

Foto/Freepik/benzoix

Šta podrazumeva post kože

Zagovornici skin fastinga imaju različite ideje kako on treba da izgleda, a i razgovor sa stručnjacima o toj temi nije mnogo drugačiji.

Neki tvrde, da će se potpuno ukidanje nege kože (odnosno upotreba nula proizvoda, čak ni sapuna) nekoliko nedelja, omogućiti vašoj koži da se potpuno vrati u normalu.

Drugi tvrde da je potrebno napraviti pauzu sa jačim proizvodima (poput retinola).

Lorčer ipak upozorava, da baš iz razloga što svi imaju različite tipove kože, ovakva metoda neće funkcionisati isto kod svakoga.

Takođe, bitno je da se ne prekine u isto vreme sa svim proizvodima za negu, piše na portalu Healthline.

Foto/Freepik/pvproductions

Od čega treba “postiti” i kome je ovaj trend namenjen

Ukoliko primetite da, iako koristite određene proizvode, oni ne funkcionišu kao ranije ili vam koža reaguje na iste, pokušajte da ih uklonite iz rutine jedan po jedan, sve dok ten ne vrati u normalu.

Kada vaša koža vrati baznu kiselost, uvedite ih nazad, ponovo, jedan po jedan.

Post se ne preporučuje za kožu koja pati od ekcema ili je iziritirana, kao ni za onu koju ste skoro podvrgnuli tretmanima tipa hemijskog pilinga.

Ipak, postoji jedan proizvod za koji se svi stručnjaci slažu da nikako ne smete da ga izbacite iz upotrebe, a to je krema za zaštitu od sunca.

Foto/Freepik/Racool_studio

Kako se primenjuje

Ako se odreknete nege, moraćete i da zaobiđete šminku, pošto će podloga i korektor isušiti kožu bez hidrantne podloge.

Ako ipak odlučite da probate kozmetički post, držite se sledećih pravila: ograničite post na par dana, koristite ovlaživače vazduha u prostorijama u kojima boravite, izbegavajte alkohol, izbacite kofein i povećajte unos vode (ovo važi uvek i za sve tipove kože, ali je tokom posta naročito važno, jer voda koju pijemo postaje glavni izvor hidratacije).



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar