Opsada zone sletanja! NASA i SpaceX predvideli su svaki detalj, ali ljudsku glupost nisu mogli (VIDEO)

Neposredno pošto je kapsula Crew Dragon sletela u Meksički zaliv ka njoj su krenuli privatni brodovi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / BILL INGALLS / UPI / Profimedia

Bezbednim povratkom američkih astronauta Daga Harlija i Boba Benkena, kompanija SpaceX zaokružila je istorijski uspeh.

Osim što su dokazali da je u privatnoj, komercijalnoj, kapsuli moguće poslati i vratiti astronaute s Međunarodne svemirske stanice, to su učinili za mnogo manje para, nego što su agenciji NASA naplaćivali Rusi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, jedna stvar nije prošla kako je planirano, i srećom nije imala posledice.

“Jurišali” na kapsulu

Neposredno pošto je Crew Dragon sleteo u Meksički zaliv ka njemu su krenuli specijalni brodovi za izvlačenje kapsule, ali i brojna privatna plovila, čiji su vlasnici želeli da se nađu u blizini istorijskog dostignuća.

“To nismo očekivali. Pošto su sleteli, brodovi su pojurili prema njima! Moramo bolje da se organizujemo naredni put”, rekao je Džim Brajdenstin, direktor agencije NASA.

Foto / Bill Ingalls / NASA / Zuma Press / Profimedia

Sigurnosne kamere snimile su privatne brodove kako “jurišaju” u zonu sletanja, a neki od njih su se previše približili kapsuli.

Nadležni ističu da su na ovaj način mogli da ugroze svoje zdravlje zbog otrovnih gasova koji su isparavali, ali i astronaute.

Trideset minuta u vodi

Brajdenstin je objasnio da je Obalska straža “očistila” zonu na vreme. Specijalni brodovi pokupili su kapsulu 30 minuta nakon sletanja, ali nisu uspeli da stignu pre privatnih plovila.

“Kapsula je neko vreme bila u vodi, a ti brodovi su uspeli da nađu brži put do nje. Sledeći put takve stvari moramo da predvidimo“, zaključio je Brajdenstin.

Predstavnici kompanije SpaceX istakli su da je ovo bila test misija, koja im je pomogla da nauče mnoge stvari, pa tako i shvate šta je potrebno uraditi naredni put.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar