Svaki dinar je važan: 8 jednostavnih načina da UŠTEDITE novac

Stručnjaci predlažu taktike za štednju novca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Bruno /Germany

Mučite se da sastavite kraj sa krajem i imate utisak da sve što zaradite odlazi na plaćanje računa?

Ušteda svakog dinara je dragocena, i stručnjaci predlažu 8 taktika koje će vam pomoći da uštedite novac.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uostalom, ništa vas ne košta da probate.

Otplatite dugove što pre

Da, znamo, lakše reći nego uraditi, ali psiholozi savetuju da prvo napravite spisak svih dugovanja, pa potom da prvo otplatite najmanja dugovanja, i postepeno idete kao onim većim. To matematički nije nabolji način, ali je najlakši za psihu.

Postavite jasne ciljeve

Štednja sama po sebi ubrzo postaje dosadna i naporna. Odredite za šta tačno štedite novac, razradite ceo plan u glavi, i toga se pridržavajte.

Foto/Pixabay/Nattanan Kanchanaprat

Plaćajte račune čim dobijete platu

Još jedan bolan, ali isplativ način štednje. Ovako ćete posle plaćanja računa imati jasnu sliku o svojim finansijama, i o tome koliko biste novca mogli da ostavite sa strane, zlu ne trebalo.

Kupujte pametno

Izbegavajte impulsivnu kupovinu, i pre nego što potrošite pare, prvo se zapitajte: Da li mi ovo stvarno treba? Koliko puta ću ga iskoristiti?

Foto/Pixabay.com

Postavite prioritete

Ukoliko vam stari mobilni telefon i dalje dobro radi, nema potrebe da još kupujete novi telefon. Često kupujemo stvari koje nam realno, u tom trenutku nisu neophodne, i ako to promenimo, možemo da uštedimo novac.

Ignorišite reklame

Podsvesno, reklame imaju veliki uticaj na naše odluke o kupovini i zbog njih pazarimo stvari koje nam uopšte nisu potrebne. Uključite “blokator reklama” u mozgu i ignorišite ih.

Foto/Unsplash/Robert Anasch

Obratite pažnju na detalje

Vodite računa i o kvalitetu, ne samo o ceni. Na primer, kvalitetniji komadi odeće su skuplji, ali sa druge strane nećete morati da ih menjate svake godine.

Troškovi

Ništa od ovoga neće imati efekta ako precizno ne beležite vaše troškove. Ako vam je lakše, koristite aplikacije da pratite svoje troškove i izdatke.

 



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar