Benksijev triptih na aukciji: Umetnik prikuplja 1,2 miliona funti za pomoć bolnici u Vitlajemu

"Pogled na Mediteran" je odgovor na migrantsku krizu prethodne decenije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Pogled na Mediteran”, Benksijev triptih iz 2017. godine, pojaviće se na aukciji koja će pomoći u skupljanju novca za bolnicu u Vitlejemu, u Palestini.

Umetnik lično je donirao tri slike, koje će biti prodate u Londonu, za procenjenu vrednost od 800 hiljada do 1.2 miliona funti, piše “Gardijan”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Pogled na Mediteran” je odgovor na migrantsku krizu prethodne decenije. Tri tradicionalno uramljene slike prikazuju uzburkano more romantizma, dok narandžasti prsluci za spasavanje na obali govore drugačiju priču.

“Triptih je okačen na zidu Sotheby galerije, pored dela Belota, Van Gojena i Tarnera. Benksijevo delo stoji samo jer se ističe zbog jake političke poruke”, smatra Aleks Branzik, Sotebijev glavni zaduženi za savremenu umetnost Evrope.

Slike su stvorene za Benksijev Walled Off hotel u Vitlejemu, koji pruža “najgori pogled od svih hotela u svetu”, aludirajući na barijeru na koju gleda, a koja razdvaja Izrael i Palestinu.

Walled Off hotel je otvoren 2017. godine i, pored funkcionalnog hotela, šalje političku poruku. Gosti mogu da rezervišu sobe od onih sa krevetima na sprat do predsedničkog apartmana.

Hotel je postojbina najveće kolekcije Benskijevih umetnina, a triptih je prvenstveno bio napravljen da stoji iznad kamina u holu kolonijalnog stila.

Novac od prodaje namenjen je za kupovinu dečje rehabilitacione opreme za BASR bolnicu u Vitlejemu.

Aukcija, pod nazivom “Od Rembranta do Rihtera”, zakazana je za danas, 28. jul. Predmeti koji će biti prodati uključuju i Pikasov crtež ljubavnice i muze Marije-Tereze Valter, kao i jedan od poslednjih Rembrantovih autoportreta.



Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar