Korona odložila uvođenje 5G tehnologije u Srbiji, evo do kada

Aukcija za 5G spektar bila je planirana do kraja 2020.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije koronavirusa i verovatno će biti održana u prvom kvartalu 2021, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoćnica ministra Irini Reljin izjavila je da se mobilni operateri već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Navela je da je mrežom 4G pokriveno 98% populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža i radi na uvođenju noviteta.

Ekspanzija nove tehnologije

Reljin kaže da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno planirana do kraja 2020.

“Da bi održali kvalitet mobilne usluge operaterima je potrebno još spektra, onda je logično da se uvodi nova tehnologija”, objasnila je ona.

Svuda u svetu, kako kaže, beleži se neverovatno veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negde je ona odavno razvijena, poput Južne Koreje, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu.

“Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji”, navela je Reljin.



Izvor: Tanjug

Komentari (1)

  1. Irina Reljin, zna o čemu priča isto kao što se i Marica razume u krivi. Jedina joj je kvalifikacija to što je žensko sa ofarbanom kosom.

    Odgovori

Ostavite komentar