Sednica parlamenta u roku, do 3. avgusta, uz primenu svih mera zbog korone

Konstitutivnoj sednici bi trebalo da predsedava najstariji poslanik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Parlament
Foto: Wikipedia

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković izjavio je danas da će konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj treba da se potvrde mandati narodnim poslanicima i izabere novo skupštinsko rukovodstvo biti održana u roku, odnosno do 3. avgusta, uz primenu svih mera i procedura koje je propisao Krizni štab zbog epidemije korona virusa.

Marinković je za Tanjug rekao da se još ne zna tačan datum održavanja sednice, ali ukazuje da je suštinski važno da se do definisanog roka verifikuju mandati, da se izabere predsednik parlamenta, potpredsednici, kao i radna tela poput skupštinskih odbora.

“Sve ono što nam je potrebno da se u najkraćem roku, a kako je to nagovestio predsednik Aleksandar Vučić do kraja avgusta ili početkom septembra, izabere nova vlada”, rekao je Marinković.

Konstitutivnoj sednici bi trebalo da predsedava najstariji poslanik, a u novom skupštinskom saživu to je Smilja Tišma iz SPS.

“Po Poslovniku bi tako trebalo da bude ukoliko ona ne odluči drugačije. Pored toga pomagaće joj četiri najmlađa narodna poslanika iz SNS, SPS, koalicije oko SPAS-a Aleksandra Šapića i Saveza vojvođanskih Mađara”, objašnjava Marinković.

Na pitanje da li očekuje da će sednica biti efikasna, odnosno da će biti završena brzo, imajući u vidu iskustvo od pre četiri godine kada je sednicom predsedavao Dragoljub Mićunović (DS) koji je sednicu prekinuo, pa nastavio drugog dana što su u vladajućoj koaliciji ocenili kao pokušaj opstrukcije, Marinković kaže da očekuje da se sednica završi u primerenom roku i da se poslanici ponašaju u skladu sa Poslovnikom i procedurama.

Marinković tvrdi da će, zbog korona virusa, biti primenjene najstrože mere u skladu sa preporukama Kriznog štaba, odnosno da će se kao i na sednici koja je održana u maju i sada praviti fizička distanca između poslanika pregradama od pleksiglasa.

Naravno, biće obavezno nošenje maski i rukavica, a i temperatura će, kaže, svima biti merena pri ulasku u zgradu parlamenta.

“Velika sala Narodne skupštine ima mesta za takvo funkcionisanje. Mi smo već primenili deo preventivnih mera kada su u pitanju pleksiglasi koji odvajaju fizički narodne poslanike. Nošenje opreme i fizička distanca će biti dovoljna da se sednica održi, ali ne samo ova već i buduće sednice dok god traje pandemija”, rekao je Marinković.

Upitan da li se razmatra druga lokacija za održavanje sednice s obzirom da su mediji preneli da je moguće da se poslanici sastanu u Sava centru, Marinković kaže da nema informaciju da se razmatrala neka druga opcija.

Mediji će, kaže, kao i u maju pratiti sednicu, uz dovoljnu fizičku disancu u holu parlamenta i delu za novinare.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar