Popularni Jutjub kanal pokušao da za 27 minuta najbolje opiše Srbiju, evo šta su rekli za Kosovo (VIDEO)

Pred kanalom "Geography Now" našao se nezahvalan zadatak, ali sami su ga izabrali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen

Najveći geografski kanal na Jutjubu “Geography Now” sa više od 2,25 miliona pratilaca, koji se bavi duhovitim i pre svega edukativnim video prezentacijama kulture, istorije i geografije zemalja širom sveta konačno je rešio da se pozabavi Srbijom.

Balkanske teme nikada nisu lake “neutralnim posmatračima” jer šta god da kažu biće obasuti kritikama u komentarima, i to verovatno sa svih strana. To je upravo bila i tema skeča na početku snimka kada su jutjuberi u majicama sa zastavama naroda u našem susedstvu odglumili “istorijsku” raspravu o ratovima, ocepljenjima i drugim škakljivim događajima. Bez obzira na to akcenat je stavljen na sličnosti sa drugim Južnim Slovenima i stvarima koje ih spajaju, poput rakije.

Voditelj Pol Barbato doveo je Ivana, svog poznanika iz srednje škole, inače Srbina iz Amerike, kako bi mu pomogao oko jezičkih i kultoroloških nedoumica, i naravno kako bi nazdravili iz čokanjčića.

Posle opštih podataka o administrativnoj podeli i ostrva na Dunavu oko kojih se sporimo na Hrvatskom, na red je došlo i Kosovo. Pol je na brzinu objasnio da je posle rata 1999. na snagu stupila Rezulucija 1244 Saveta Bezbednosti, ali da status pokrajine nikada nije razrešen. Onda su on Ivan i druge “face” sa ovog kanala pokušali, što neutralnije da objasne kako je došlo do sukoba Srba i Albanaca, kroz njihovu interpretaciju Titovih reči.

“Ti rudnici na Kosovu se neće kopati sami od sebe, treba nam jeftina radna snaga. Samo dovedite još Albanaca”, rekli su u snimku i dodali da su se dva naroda u početku dobro slagala u okviru SFRJ, sve do smrti Josipa Broza.

Pol, u lozi Albanaca, i Ivan su odglumili najčešće argumente jedne i druge strane, pa je tako spomenut i mit o prapostojebini Ilira, dok se na strani Srba našao ogroman broj crkava i manastira podignutih na KiM.

U snimku se pojavljuje i svedočenje izvesne Tamare, kojoj je otac Albanac, a majka Srpkinja. Ona je stekla utisak da se obični ljudi dobro slažu na KiM.

“Govorila sam samo srpski, jer uopšte ne pričam albanski. Njihova reakcija je bila “Vau, ti si iz Beograda, pozdravi Beograd, živeo sam tamo”, kaže Tamara i navodi da nema nikakvih problema dokle god svi normalno pričaju međusobno.

Tamara je takođe objasnila kako o našem narodu u svetu postoji negativna slika koja nije tačna.

“Smatraju nas vampirima i teroristima, ali istina je da smo mi jedan od najgostoljubivijih naroda na svetu”, rekla je devojka iz mešovitig braka.

Prirodne lepote, sujeverja, kuhinju, ekonomiju od malina do mašinske industrije, kao i demografiju nije bilo teško objasniti ali je za pojam “inata” opet zatrebala pomoć Srba.

“Mi mnogo volimo sarkastičan humor, ali je jedna od najbitnijih odlika inat. To vam je kada nešto uraditi ili ne uradite samo da biste dokazali nešto”, pokušala je Jovana, još jedna “gošća” iz Srbije da objasni ovu pojavu.

Naravno, jutjuberi nisu propustili priliku da se našale sa mitovima o promaji, jednom od “najgorih ubica” sa ovog prostora.

Što se muzike tiče baš su se potrudili da matematički objasne kolo, dok su za turbo folk koristili citat “narodna muzika na kokainu”. Naravno spomenuti su i uspesi naših sportista, pre svega vaterpolista i tenisera. Među najznamenitije Srbe nabrojali su i Nikolu Teslu, iako su kroz šalu opisali neslaganje sa Hrvatima po tom pitanju.

Na kraju su Pol i Ivan posle glasnog “Živeli!” nazdravili rakijom iz čokanjčića.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar