6 razloga zbog kojih je ZNOJENJE dobro za vaše zdravlje

Kroz znoj izbacujemo brojne štetne supstance

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik.com/yanalya

Iako zna da bude iritantno, naročito leti, znojenje je prirodna funkcija našeg organizma, i ima mnogo pozitivnih strana.

Kroz znoj izbacujemo brojne štetne supstance, i znojenje nam pomaže da budemo zdraviji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci izdvajaju 6 korisnih strana znojenja.

Rashlađivanje

Naročito leti, ovu funkciju ne treba detaljnije objašnjavati, kroz znoj se telo hladi. Slično je i kada skidamo visoku temeperaturu, i obilno se znojimo dok organizam snižava temperaturu i pokušava da se rashladi.

Takođe, znoj osvežava suvu kožu i podmlađuje je.

Foto/Pixabay.com/ Linus Schütz

Detoksikacija

Iako istraživači nisu do kraja saglasni po ovom pitanju, pojedine studije pokazuju da kroz znoj izbacujemo štetne supstance kao što su živa, kadmijum ili arsenik. Kroz znoj izbacujemo i druge toksine koji mogu da izazovu akne i bubuljice.

Pomaže kod srčanih problema

Studija iz 2015. godine koja je pratila zdravlje muškaraca kroz period od 20 godina je pokazala da oni koji su se redovno znojili (na primer, u sauni) su imali mnogo manje šanse da imaju kardiovaskularne probleme.

Foto/Vlad Deep / Alamy / Alamy / Profimedia

Oporavak mišića

Znojenje poboljšava cirkulaciju, a takođe ubrzava i izbacivanje mlečne kiseline. To će umanjiti umor u mišićima i ubrzati oporavak nakon vežbanja.

Poboljšanje imuniteta

Koža predstavlja prvu liniju fronta protiv bolesti. Znoj sadrži prirodni protein dermicidin, koji nas šiti od štetnih bacila i bakterija.

Foto/Unspalsh.com

Čišćenje kože

Kroz znoj se izbacuje velika količina prirodnih soli, i na taj način se koža oslobađa naslaga prljavštine koja može da izazove alergije i kožne bolesti.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar