Pogledajte gde u Beogradu ima najviše AMBROZIJE i kako da ALERGIJU razlikujete od simptoma korone (MAPA)

Najveća žarišta ambrozije Beograd i Vojvodina, dok je Zlatibor "spas" za alergične

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Istovremeno dok traje pandemija kovida-19, veliki broj pacijenta muku muči sa alergijom na trave i korove, dok se uskoro očekuju tegobe izazvane ambrozijom i lipom. Prema sadašnjim procenama, gotovo da nema mesta u Srbiji gde ambrozije uopšte nema, dok je istovremeno čak 30 odsto ljudi  alergično na ovu biljku.

Kako bi se alergični u vreme pandemije pripremili na vreme, moraju da razlikuju simtome korone od onih koje izaziva alergija, da reaguju ako primete nove tegobe i uoče ako se zaraza i alergija pojave istovremeno, kažu stručnjaci.

Foto/Pixabay

Razlikuje se po svrabu i temperaturi

Kod kovida i alergije na ambroziju  može da se pojavi plitak dah, ali kod tegoba izazvanih virusom pojavljuje se i specifičan bol u grudima zbog udara na pluća.

“Postoji razlike uz pomoć kojih se alergija i kovid mogu razlikovati bez problema. To se naročito odnosi na osobe koje su alergične duže vreme i dobro poznaju svoje simtome koji svake godine počinju u isto vreme. Osobe alergične na ambroziju često imaju osećaj svraba ušiju, nosa i očiju, što nije tipično kod zaraze kovidom-19. Alergični će jedino u ekstremnim situacijama da ima temperaturu, dok je kod korone to čest slučaj”, kaže za Objektiv Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ipak, naglašava da, ukoliko se desi da ljudi koji nisu bili alergični dobiju simptome koji liče na alergiju, svakako da u najpre treba da se jave u kovid ambulantu da bi se isključila infekcija kovidom 19.

Rizik uz terapiju nije povećan?

Osobe koje imaju izražene tegobe zbog respiratornih alergija, ubrajaju se u rizičniju grupu, naročito ako nisu na terapiji.

“Ipak, što se tiče “sudara” korone i alergija, prema dosadašnjim istraživanjima, pokazalo se da terapija koju koriste osobe sa alergijom može povoljno da utiče na smanjeni rizik od kovida. Za sada se pokazalo da osobe koje koriste histaminike zbog alergije jesu donekle otpornije i da češće imaju antigen koji pomaže kod kovida. Nadamo se da će tako i da ostane”, kaže Mirjana Mitrović.

Foto: Pixabay

Kiša usporila cvetanje

Prekogranične vrednosti koncentracije amborzije u vazduhu se, kao i svake godine, očekuju od polovine avgusta do septembra, kada je najveći udar.

“Ambrozija je počela da cveta u malim vrednostima i prošle nedelje izmereno je dva zrna ambrozije u Beogradu, što nije iznad graničnih vrednosti. Kiša je usporila cvetanje, ali je pospešila rast. Ukoliko i naredni period bude bio kišovit, to može da smanji emitovanje ambrozije u vazduhu”, kaže naša sagovornica.

Foto/Ilustracija/Objektiv

Zlatibor je spas, žarišta su Beograd i Vojvodina

Beograd sa svojim “prstenom” oko grada prošle godine je pokazao vrednosti od preko 9.000 polenovih zrna u vazduhu, dok je gornja granica 30.

“Vojvodina ipak još uvek odskače i može da se smatra da su Subotica, Vrbas i Vršac gradovi koji su žarišta i u kojima su uvek izmerene najviše vrednosti. To je velika žitnica i ako se hektari ne obrade dobro za 15, 20 dana, tamo će biti velikih problema”, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Na jugu Srbije izmerene su nešto manje vrednosti, naročito u gradovima Vranje, Novi Pazar i Zlatibor.

“Oni koji su alergični na ambroziju, uvek mogu da pobegnu na Zlatibor, na kojem zbog klime, rosnih koša i vlažnosti vazduha, ambrozije uvek ima manje. Maksimalne vrednosti u ovom delu Srbije su 60 polenovih zrna, što je iznad granice, ali neuporedivo manje nego u Beogradu i Vojvodini”, kažu iz Agencije.

 

Piše: Aleksandra Vasić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar