Ako ne mora, ja ne bih da se ženim! GAMOFOBIJA: Sve prisutniji POREMEĆAJ modernog doba!

Ako se još uvek niste udali ili oženili, možda imate strah od braka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/ drobotdean

Neki ljudi maštaju o “velikom danu”, prstenu, venčanici, možda i raskošnoj svadbi, danu kad će se zavetovati na večnu ljubav svojoj “drugoj polovini”. Drugi pak, na pomen braka, imaju panične napade i noćne more. Ako spadate u ovu drugu grupu, odnosno imate strah od ulaska u brak, možda patite od gamofobije.

Stručnjaci tvrde da ukoliko ste u određenim godina a još se niste oženili ili udali, a u životu niste imali ozbiljnijih veza, možda ste “žrtva” najčešćeg poremećaja 21. veka.

Gamofobija potiče od grčke reči gamo, što znači brak. Tako da, u bukvalno prevodu gamofobija je strah od braka. Ipak, stručnjaci naglašavaju da, suprotno uvreženom mišljenju, gamofobija nije samo strah od braka, već i od posvećenosti ili veze i može dovesti do psihičkih i fizičkih posledica.

Kako se navodi na portalu The Indian express, gamofobično ponašanje je sve prisutnije u razvijenijim, liberalnim zemljama, zbog ležernijeg stila življenja u kome se favorizuju otvorene veze, neobavezivanje i poliamorija (više partnera odjednom).

Statistike iz prošlih godina govore kako je prosek godina muškaraca koji prvi put ulaze u brak bio 29. Početkom 90-ih godina, taj prosek je bio 26 godina starosti, a kod žena 23 godine. Generalno se čini kako se starosna granica za ulazak u brak menja i raste, izmeđuostalog i jer su očekivanja tradicije mnogo manja nego pre.

Foto/Pixabay/StockSnap

Razlozi za nastanak gamofobije

Stručnjaci i psiholozi tvrde da uzrok može biti genetika ali postoje još neki razlozi za nastanak ovakve fobije. Traume iz detinjstva, nesređeni porodični odnosi, depresija, strah od izdaje ali i dominanta kulturološka uverenja.

Pogađa i muškarce i žene

Neka istraživanja su pokazala da gamofobija pogađa podjednako i muškarce i žene. Iako se dugo smatralo da su žene te koje češće “jure” da se udaju, moderno vreme nameće svoj ritam u kom je karijera i lični razvoj na prvom mestu pa tek onda brak i porodica.

Osnova problema može biti nemogućnost otvaranja na istom nivou kao partner ili partnerka.

Može se desiti, primera radi, situacija u kojoj se dvoje konstantno viđaju, spavaju jedno kod drugog, ali iako provode mnogo vremena zajedno, na pomen zajedničkog života, počinju da paniče. Dakle, sve dok obe strane imaju “gde da se vrate”, odnosno, nisu obavezane na isti životni prostor, sve je u redu.

Nekad će vam izgledati da osobe imaju normalnu vezu i seksualni život, a u drugom trenutku, ukoliko veza počinje da prerasta u obavezu, odnosno, približi se granici koju ta druga osoba ne može podneti, dođe i do prekida odnosa.

Foto/Pixabay/Olessya

Strah od braka – strah od promene

Ni jedna promena nije laka. Navike se teško menjaju što dosta objašnjava zašto je i ovo jeda od razloga nastanka gamofobije. Nekad osoba ima utisak da će sve ono što joj prija morati da bude stavljeno po strani ili da će da trpi zbog, npr. zajedničkog života.

Da li ću i dalje moći da se bavim hobijima? Da li i dalje mogu da jedem u krevetu? Ova i slična pitanja, iako bezazlena, nekad će u osobama koje imaju strah od vezivanja, izazvati mnogo veće dileme, pa čak i napade panike. Psiholozi tvrde, da sve ovo na neki način i predstavlja prelazak u “svet odraslih” a sa tim se nekad nije lako pomiriti.

Simptomi gamofobije

Psiholozi i terapeuti sa Indian expressa navode, da simptomi mogu biti različiti i varirati od osobe do osobe.  Iracionalni i ekstremni strah od braka i predanosti (čak i pomisli na venčanje ili prisustvovanju istom), agresija, napad panike, nisko samopouzdanje, primeri su simptoma.

Većina osoba shvata da je strah iracionalan ali ga ne može kontrolisati.

A kada se spominju fizički znaci, uglavnom se misli na drhtanje, plač, ubrzani srčani ritam, probleme sa disanjem, mučnina ili povraćanje, vrtoglavica ili nesvestica kao i pojačano znojenje.

Foto/Pixabay/JessBaileyStudio

Vaš odnos nema nikakve veze sa tuđim iskustvima

Nekad se dešava da se osoba poistovećuje sa sudbinom bliskih ljudi. Stručnjaci sa sajta Hello giggles tvrde da ovo nije nikakvo merilo šta će se desiti vama i da je svaki odnos je priča za sebe.

Dakle, ako je vaša majka npr, imala loš brak i razvela se, ne znači da će se isto desiti i vama. Ili, ako se veliki broj vaših prijatelja razišao sa partnerima, ne znači da je i vaša veza osuđena na propast.

Ne postoji pravi / prava

Osobe koje imaju problem sa vezivanjem, neretko će pribegavati jasnijoj vizuelizaciji negativnih osobina partnera. Možda će i izazvati namerno svađe i rasprave a sve u nastojanju da dokažu da ta osoba (ipak) nije prava za njih.

Gamofobija ili strah od braka, ozbiljan je problem, jer može doprineti da se osoba izoluje od drugih. Ovakav problem ne utiče samo na nju ili njega, već na celu porodicu i može poremetiti odnose i u porodici i u vezi.

Ipak, psiholozi tvrde da je normalno osećati određenu dozu straha pred sam čin venčanja jer ulazite u nešto novo. Ukoliko takav strah kraje kratko – nemate problema. Ali ako primetite da vas to drži duže, ukoliko u vama izaziva negativne emocije ili anskioznost, najbolje je da se posavetujete sa odabranim doktorom ili terapeutom.

 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar