Radojković govori o muzičkom geniju: Kako je gitara dovela Morikonea u Beograd

Oduševljena publika je maestra Morikonea tri puta vraćala na bis

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Bogradska publika je jedini put imala priliku da prisustvuje grandioznom nastupu nedavno preminulog kompozitora Enio Morikonea i orkestra Roma simfonieta. Direktor Guitar Art Festivala Boško Radojković je progovorio o ovom prvorazrednom kulturnom događaju. Kaže da ga je vizija dovela do proslavljenog italijanskog kompozitora i dirigenta Enio Morikonea.

“Gitara je vrlo bitan instrumen u njegovom stvaralaštvu i to je nit koja me je podstakla da verujem da maestro Morikone može doći u Beograd i dala mi hrabrost da mu se obratim”, kaže Radojković.

Prema njegovim rečima, velike stvari se dešavaju spontano, a jedan od takvih događaja bila kafa sa njegovim prijateljem italijanskim gitaristom Robertom Fabri u Italiji leta 2008. godine.

“Pričali smo o programu jubilarnog 10 Guitar Art Festivala i ponosno sam najavio koncerte Stinga, Vicente Amiga, preko 100 najvećih klasičnih gitarista koji dolaze u Beograd, ali falilo mi je nešto još spektakularnije za veliko zatvaranje festivala u beogradskoj Areni. Tada sam mu rekao da mi je vizija da neko poput velikog maestra Morikonea, ali tog momenta sam verovao da je to nemoguće izvesti jer je bilo svega šest meseci do festivala. Pretpostavljao sam da je honorar ogroman i da nikada neću imati mogućnost da maestru lično prenesem svoju viziju njega i gitare na mom festivalu”, kazao je Radojković.

A onda se kao na filmu, kako kaže sve preokrenulo jer mu je Roberto kazao da on lično poznaje direktorku Morikoneove agencije. Vest da je potvrđen koncert Enio Morikonea i njegovog ličnog orkestra Roma simfonieta u Beogradu ođeknula je regionom. Specijalnim čarter letom 13. februara u Beograd je sleto Enio Marikone i 130 članova njegovog orkestra i menadžmenta.

“Umetnički genije koji je u 80 godini života imao neverovatnu energiju, radost življenja i ogromnu posvećenost poslu. Na kafi u hotelu Interkontinental razgovarali smo o gitari, muzici, koncertima, Guitar Artu Festivalu…”, kaže Radojković.

Pred više od 12.000 posetilaca nastupilo je 250 muzičara pod dirigentskom palicom maestra Morikonea. Pored dela klasične gitare izvedene su čuvene Morikoneove teme za kultne filmove “Dobar, loš, zao” “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Bilo jednom u Americi”, “Legenda o pijanisti”, “Una sera a cena”, “Madalena”, “Misija”. Oduševljena publika je maestra Morikonea tri puta vraćala na bis. Morikone je bio prezadovoljan interpretacijom programa kao i reakcijom i odazivom publike.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar