Kad je pas u PENZIJI: Evo kako brinuti o starijem LJUBIMCU!

Godine stižu i naše četvoronožne prijatelje, pa je potrebno promeniti određene navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik

Godine idu, pa idu a od starosti niko nikad nije pobegao ali je bitno zapamtiti da naši ljubimci stare mnogo brže od nas. Jao što i nama u određenim godinama treba dodatna briga i pažnja, tako treba i njima.

Životni vek zavisi od njegove veličine i rase. Neka istraživanja su pokazala da veći psi u proseku žive duže nego manji. Psi se smatraju seniorima kada uđu u poslednjih 25 odsto svog životnog veka (primer: pas prosečnog životnog veka od 10 godina, postaje senior sa 7, 5 godina starosti).

Zato je potrebno da neke navike promenimo i obratimo pažnju na dodatne potrebe našeg starijag ljubimca i obezbedimo mu što duži i lakši život.

Preventiva

Stručnjaci savetuju da preventivno vodite psa na preglede kod veterinara barem dva puta godišnje, nevezano od toga da li mu nešto fali.

Preventivni pregledi mogu otkriti bolesti u ranim stadijumima, koje se zahvaljujući tome brže i lakše leče. Ako primetite da je vaš ljubimac mrzovoljan, po ceo dan spava i odbija hranu zakažite pregled. Možda je reč o najobičnijoj zubobolji, ali svakako treba proveriti.

Prepoznajte znake starenja

Foto/ Stockvault/ Matias Riquelme

Pored očiglednih znakova starenja, kao što su sede dlake oko njuške i drugim delovima tela, primetićete i promene u ponašanju vašeg psa. Imajte strpljenja i prihvatite činjenicu da vaš ljubimac ne može više tako brzo da se popne uz stepenice, ne drži korak sa drugim mlađim psima u parku i ne reaguje na svaku vašu komandu. Iako vam se može učiniti da pas postaje neposlušan istina je potpuno drugačija. S godinama njihov vid slabi, sluh i čulo mirisa takođe, pa ovo mogu biti razlozi zašto pas nije odreagovao kako ste do sada navikli. Prilagodite se potrebama psa i smanjite kriterijume, jer seniorima treba mirniji tempo života.

Redukujte fizičku aktivnost

Foto/ Freepik/ prostooleh

Budite svesni da stariji psi često boluju od artritisa i drugih zdravstvenih problema i da ne mogu više da trče i skaču kao kad su bili mlađi. To ne znači da treba izbaciti sve aktivnosti već da ih treba smanjiti. Šetajte psa nekoliko puta u toku dana, ali neka to budu kraće rute.

Ne puštajte ga da jurca sa ostalim psima jer se može povrediti. Lopticu ili granu bacite bliže njemu dok se igrate. Ako primetite da se pas teško penje na nameštaj na kom spava, postavite mu nekoliko stepenika ili rampu kako ne bi trpeo bolove. Preko klizavih podova stavite tepih ili prostirku da bi pas imao oslonac. Ako vaš ljubimac ne može više da uskoči u automobil, unesite ga ili postavite rampu.

Promenite ishranu

Foto/ Freepik

Kako pas stari tako se manjaju i dijetetske potrebe, pa ishranu treba prilagoditi. Neki su psi u starosti skloni gojenju pa je hrana za manje aktivne pse pravi izbor za njih. Drugi pak mogu gubiti na težini pa ishranu treba kalorijski pojačati. Unos mesa treba smanjiti, a povećati sadržaj vlakana radi lakšeg i bržeg varenja.

Bolji proizvođači u ponudi imaju hranu za ljubimce koja je primerena uzrastu. Treba izabrati onu sa više vlakana, bogatu antioksidansima sa oznakom 7+ (za pse starije od 7 godina). Veterinar vam takođe može pomoći da izaberete odgovarajući režim ishrane na osnovu individualnih nutritivnih potreba vašeg psa.

Tvrde poslastice i nagradice zamenite mekšim, a granule prelijte supom ili jogurtom kako bi bile mekše za žvakanje i jelo, naročito psima koji imaju problema sa zubima.

Udobno mesto za spavanje

Foto/ Pixabay/ mieke59

Krevet ili mesto na kom pas spava treba da bude lako dostupno, bez skakanja i penjanja. Stariji psi više spavaju i odmaraju nego kad su bili mlađi, pa krevet treba da bude što udobniji i mekši. Stavite im dodatno ćebence ili nekoliko peškira, a neka mesto za odmor bude prostrano. Na tržištu čak postoje i posebni ortopedski kreveti za starije pse, koji greju i vibriraju što poboljšava cirkulaciju i smanjuje ukočenost – savršeno za pse sa artritisom.



Izvor: Objektiv.rs, njuska.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar