“Virus zakasnio na Balkan”: Šta je uzrok jakog naleta korone u zemljama regiona?

Nemački mediji o naglom skoku broja zaraženih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Nemački Špigel pozabavio se ponovnim porastom slučajeva korona virusa na Balkanu i istakao da je u Hrvatskoj zaraza porasla za čak 232 odsto.

List je naveo i da je zaraza u BiH porasla za 75, a u Srbiji za 125 odsto uz konstataciju da je područje dugo bilo pošteđeno od korona virusa, da bi zaraza ođednom počela drastično da se povećava.

Kako se navodi, Austrija je u sredu izdala najviši nivo upozorenja za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana, a ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da je svestan da to nije laka odluka.

Zbog drastičnog povećanja oboljevanja, vlada u Beču je ustanovila bezbednosni nivo šest za Srbiju, Crnu Goru, BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i takozvano Kosovo, a državljani Austrije koji su se u trenutku objave zatekli u tim zemljama savetovani su da “hitno napuste zemlju”.

Nemački list piše da se ne može govoriti o drugom talasu pandemije na Balkanu budući da, kako naglašavaju, virus stiže sa zakašnjenjem.

Navodi se da su vlade zemalja na Balkanu rano uvele mere za suzbijanje koronavirusa znajući da imaju slabe zdravstvene sisteme i tako su dugo imale mali broj zaraženih. Međutim u prethodnih nekoliko nedelja zemlje Zapadnog Balkana imale su pritisak, što od privrednika, što od građana, a i izbori su bili zakazani u nekim zemljama.

Kao primer list navodi Srbiju gde su bile uvedene mere zatvaranja aerodroma i granica, škola, restorana, šoping centara, uveden je policijski čas, osobama starijim od 65 godina nije bio dozvoljen izlazak iz kuća i stanova, a vojnici su, pise list patrolirali ulicama.

Već početkom juna počelo je veliko ublažavanje mera, pa su dozvoljena masovna okupljanja poput fudbalske utakmice kojoj je prisustvovalo oko 20.000 posetilaca koji nisu poštovali socijalnu distancu.

U poslednje tri do četiri nedelje raste broj obollih i u Severnoj Makedoniji, gde su, prema rečima novinarke Saške Cvetkovske, restorani puni do poslednjeg mesta, a ljudi se ponašaju kao da korona virus ne postoji.

Dodaje se da je vlada te zemlje ođednom ukinula karantin jer se približavaju izbori – 15. jula, a mnogi su zabrinuti za svoje poslovanje.

Zabrinjava i porast novih slučajeva u Hrvatskoj i Sloveniji, gde se broj obolelih gotovo udvostručio prethodne nedelje.

Obe zemlje, koje dosta zavise od turizma, otvorila su svoje granice za turiste iz EU i to bez testova i karantina.

Vlasti Hrvatske, piše Špigel za nove slučajeve tvrde da su uveženi slučajevi i da postoji veliki procenat razmene sa susednim zemljama.

Ipak, navodi se, mnogi Hrvati se nisu pridržavali higijenskih mera.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar