Mogu da budu SMRTONOSNI: Ovih 7 činjenica o kišobranima niste znali

Toliko ih često koristimo a neke priče o njima ni ne znamo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Kada napolju pada kiša, naš verni pratilac je skromni kišobran. Postoji puno razliičitih kišobrana: klasičnih, kišobrana na sklapanje, prozirnih, za oluju, automatskih, kišobrana za golf.

Ovo su 7 zanimljivih činjenica o kišobranu koje verovatno niste znali:

1. Kišobran su izmislili Kinezi

Kao i mnogi drugi izumi, i kišobran je kineski izum. Kinezi su prvi napravili kupolu od tkanine, preteču današnjih kišobrana. U istorijskim izvorima zapisano je da se to dogodilo u prvom veku, preciznije 21. godine naše ere.

2. Mogu da budu smrtonosni

Na londonskom mostu Vasterlo, 7. septembra 1978. godine izvršen je atentat kišobranom na bugarskog disidenta, pisca i publicistu Georgija Markova. Taj kišobran je imao skriveni pneumatski mehanizam koji je ispaljivao kuglice sa jakim otrovom ricinom. Danas je ova vrsta kišobrana poznata kao “Bugarski kišobran”.

Zanimljivo je da su u to vreme kišobrani često bili korišćeni i za sakrivanje i krijumčarenje oružja i noževa.

3. Ime je povezano sa suncem a ne sa kišom

Koliko god to zvučalo nelogično, kišobran je naziv koji u stvari ne potiče od reči kiša, već bi se pre moglo tvrditi da je vezan za Sunce.

Naziv kišobran (ambrela, amrel) vodi poreklo od latinske reči “umbra” što znači “senka”. Ubrzo nakon što je ova reč prihvaćena u mnogim evropskim jezicima, promenjeno je njeno izvorno značenje – od stvari koja štiti od sunca u stvar koja štiti od kiše.

Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

4. Mogu da menjaju boju

Danas možete pronaći kišobrane u različitim oblicima, bojama i šarama, od klasičnih do neobično dizajniranih kišobrana. Čak iako poželite kišobran koji stalno menja svoju boju, možete ga lako pronaći. Da biste u nekim tmurnim danima sebi podigli raspoloženje, nabavite kišobran koji menja boju.

5. Najpoznatiji kišobran je…

Ako ste ljubitelj filmova, verovatno već znate da postoji i crni leteći kišobran uz čiju pomoć i sami možete leteti. To je svetski najpoznatiji kišobran, a sve zbog čarobne i neponovljive engleske dadilje Meri Popins, Diznijeve junakinje koja je prepoznatljiva po svom šeširu i letećem kišobranu.

6. Samo žene su ih nosile

Kišobrani su nekada bili važan simbol ženstvenosti i isključivo su ih koristile žene. Uopšteno, kišobrani su često povezivani sa bogatstvom i visokom modom. U mnogim drevnim kulturama, za muškarce koji su nosili kišobrane smatralo se da su feminizirani.

7. Štite od metaka

Bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi je platio 10.000 funti za kišobran koji bi ga štitio od potencijalnih napadača. Ovaj specijalni kišobran je dizajniran tako da može da ublaži brzinu i snagu metka, ali i da zaštiti vlasnika od noževa i napada pasa.

PLJAČKA UŽIVO! Novinarki usred prenosa prišao lopov i uzeo joj telefon i novac (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, Pixelizam.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar