Komšije u ozbiljnom problemu: Hrvatska među 5 zemalja EU sa najvećim rastom nezaposlenosti

U celoj EU, majska stopa nezaposlenosti je iznosila 6,7 procenata u odnosu na 6,6 posto u aprilu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Arvid Olson

Hrvatska je u maju bila među pet zemalja Evropske unije s najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na prethodni mesec, prema današnjem izveštaju Evrostata.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (MOR), iznosila u maju 8,9 posto i bila je viša za 0,8 procentnih poena nego u aprilu, izveštava agencija Hina.

U celoj EU, majska stopa nezaposlenosti je iznosila 6,7 procenata u odnosu na 6,6 posto u aprilu. Bez posla je, prema podacima Evrostata, u maju bilo ukupno 164 hiljade građana Hrvatske, ili za 16 hiljada više nego prethodnog meseca.

U odnosu na maj 2019, broj nezaposlenih u Hrvatskoj je porastao za 44.000 osoba. Hrvatska se tako u izveštaju Evrostata svrstala u grupu pet zemalja EU-a sa najvećim rastom stope nezaposlenosti u odnosu na april. Isti rast stope, za 0,8 procentnih poena, zabeležile su Litvanija i Letonija. Najviše je skočila stopa nezaposlenosti na Kipru, za 1,3 procentnih poena, i u Italiji, za 1,2 posto.

Najviša stopa nezaposlenosti u maju je, prema Evrostatu, zabeležena u Španiji, 14,5 posto, na Kipru, 10,2 procenta. S druge strane, najniža je bila u Češkoj, gde je iznosila 2,4 odsto, a slede Poljska sa 3,0, Holandija sa 3,6 i Nemačka sa 3,9 procenata.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar