Ne rashlađuje samo SLADOLED: 5 namirnica koje su IDEALNE za letnje dane

Izbegavajte tešku hranu i jedite namirnice koje imaju visok sadržaj vode u sebi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Period visokih letnjih temperatura je zvanično počeo i svi traže najbrže i najbolje načine da se rashlade.

Kaže se da leti ne treba jesti tešku i previše začinjenu hranu, već birati namirnice koje će uticati na to da se osećamo prijatno čak i onda kada nam je pretoplo.

Zbog toga treba obratiti pažnju da jedemo hranu koja će nas rashladiti i koja je najbolja za letnje dane.

1. Paradajz

Foto/ Pixabay/ Devanath

Poznato je da paradajz sadrži jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidanasa – likopen, koji prema nekim studijama, čak pomaže i u sprečavanju raka. Veruje se da konzumacija paradjza ima posebno pozitivno dejstvo na srčani mišić, a ono zbog čega je paradajz idealan za leto, je to što je sačinjen od 94% vode, tako da bi ova namirnica trebalo da bude vaš redovan izbor tokom cele sezone!

2. Brokoli 

Foto/Pixabay.com

Povrće koje neki ne vole, a drugi obožavaju, osim toga što je prepuno vitamina i što je odlično za svačije zdravlje, vrlo je lagano za konzumaciju, najviše zbog toga što je sačinjeno od oko 91% vode, pa je idealno za letnje salate i ručkove.

3. Kurkuma

Foto/Pixabay.com/cgdsro

Iako su začini više za zimske dane, ovaj začin je fenomenalan i za leto, zato što poboljšava cirkulaciju, tako da pomaže da krv brže teče kroz vene, što uzrokuje da se telo brže hladi.

4. Krastavac

Foto/ Pixabay/ monika1607

Odlično povrće za leto je i krastavac. Sačinjeni su od 95% vode, a najbolje je da se jedu presni, zato što tokom kuvanja izgube dosta vode i elektrolita, kojima su izuzetno bogati.

5. Lubenica

Foto/Pixabay/Vivacia

Svakako najbolji sinonim za leto je lubenica! Svima je već poznato da ovo voće sadrži najveći procenat vode, u odnosu na sve ostale voćne namirnice, pomaže nam da ostanemo hidrirani, a pritom je i dijetalna, jer 100 grama lubenice sadrži samo 30 kalorija.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar