Radite od kuće? Postoje načini da ODMORITE i smanjite STRES

Rad od kuće ima i svoje prednosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/yanalya

Mnogi smatraju da je rad od kuće najbolja moguća stvar, ikada.

Drugi su veoma nesrećni zbog toga.

Bilo kako bilo, činjenica je da posla ima i da sigurno ne bivate manje umorni i da vam ne manjka stresa.

Postoje načini da sve to ublažite.

Ako radite od kuće imate mogućnost da na kratko zadremate, kaže Uc Niklas Valter iz nemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savetovanje. Ali nemojte zaspati na duže od 15 minuta.

Rad od kuće tokom pandemije koronavirusa postao je svakodnevica za mnoge. Nije se promenio samo način rada, već i način na koji odmaramo. Umesto da ručak pojedemo u restoranu sa kolegama, sada “progutamo” sendvič, istovremeno proveravajući mailove. Kako to promeniti?

Foto/Freepik/senivpetro

“Prilično je važno isključiti se, pokušati da se pomerite od posla u pauzi za ručak”, kaže Uc Niklas Valter iz nemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savetovanje (IFBG).

Ne bi bilo loše da u nekom trenutku na telefonu uključi “airplane” opciju.

“Da sam za vreme pauze za ručak bio u kantini sa kolegama, verovatno ne bih odgovarao na telefonske pozive. Ako ni to ne pomogne, stavite telefon u manji sef ili fioku radnog stola koju možete da zaključate. To je odličan način da vam pogled ne bude neprestano usmeren ka ekranu”, kaže Valter.

Foto/Freepik/freepic.diller

Osobe koje žive same i nedostaje im razgovor sa drugim osobama, za vreme pauze mogu da dogovore ručak sa njima. U idealnom slučaju bi trebalo voditi računa i o tome da, kada radeći od kuće dogovorite ručak van stana, ne odete predaleko, jer biste i na taj način mogli da budete izloženi nepotrebnom stresu. Međutim Valter kaže da i ta odluka zavisi od pojedinca i od toga da li želi da provede pauzu sa drugim osobama. Dodaje da će introverti verovatno radije i pauzu za ručak provesti u restoranu bez tuđeg društva.

Foto/Freepik/drobotdean

Osim pauze za ručak, svi koji rade od kuće bi trebali da pokušaju da uvedu još nekoliko kratkih pauza u svoj dnevni raspored. Ako radite od kuće “imate mogućnost da kratko odspavate”, kaže Valter. Možete da legnete na sofu, ali je važno da ne zaspite na duže od petnaestak minuta.

“Namestite alarm budilnika na 17 do 20 minuta da biste bili sigurni da nećete utonuti u duboki san”, savetuje.

Foto/Freepik/freepik

Zbog pandemije koronavirusa i praznici će ove godine biti drugačiji, a duža putovanja su još uvek vrlo neizvesna. Valter u svakom slučaju preporučuje promenu sredine, pogotovo ako vam se kuća pretvorila i u kancelariju.

“Ako ste u mogućnosti, pokušajte da “pobegnete” od kuće i promenite sredinu na nekoliko dana” savetuje.

Foto/Freepik/teksomolika

I poslednje, ali ne i najmanje bitno, za vreme odmora isključite kompjuter i ostalu opremu iz “kućne kancelarije”, čim završite sa poslom predviđenim za taj dan, ili dok ste na odmoru, pogotovo ako se ona nalazi u kuhinji ili u spavaćoj sobi.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar