Naučnici tvrde da vam ovo može pomoći da živite duže: Dobar STRES za dobar ŽIVOT!

Stručnjaci zapravo tvrde da kada izložimo svoje telo blagom i privremenom stresu kasnije možemo da podnesemo više lošeg

Foto/ Freepik/ yanalya

Verujemo da se pitate šta zapravo može da bude dobro kada je stres u pitanju? I da li je svaki stres isti? Ipak, ako ćemo verovati naučnicima, ne radi se o onoj vrsti stresa koju svakodnevno doživljavamo dok smo na poslu preopterećeni količinom radnih zadataka i sl.

Stručnjaci zapravo tvrde da kada izložimo svoje telo blagom i privremenom stresu – poput posete sauni ili odlasku na trčanje, ovakav postupak je pozitivan za naše zdravlje do te mere da nam u nekom kasnijem periodu može pomoći da podnesemo više lošeg stresa.

Neka od novijih istraživanja su pokazala da je ćelijski proces koji je uključen tokom privremenih dobrih stresova, isti onaj koji je odgovoran za produženje životnog veka.

Rad objavljen u časopisu Nature Commmunications, navodi da su istraživači otkrili povezanost blagog stresa i porast stope autofagije, procesa koji reciklira stare i pokvarene ćelijske komponente. Ovaj proces dovodi do stvaranja novih molekula i energije koja je organizmu potrebna.

Foto/ Freepik/ Pressfoto

Takođe, testirana je na sličan način i efikasnost blagog stresa na sposobnost tela da se bori protiv različitih bolesti. Prilikom ispitivanja naučnici su koristili crve kojima su dali model Hantingtonove bolesti, neurološke i nasledne bolesti, koja uzrokuje tokom vremena raspad nervnih ćelija.

Crvi koji su bili izloženi blagom toplotnom šoku, poput onog u sauni, iskusili su manje sakupljanje neuronskih proteina koje dovodi do degeneracije mozga. Ovo je pokazalo da “dobar” stres može biti koristan u borbi protiv starenja i bolesti.

Naučnici se nadaju da bi dobijeni rezultati mogli biti relavantni i za bolesti poput Parkinsonove i Alchajmerove.

Postavlja se pitanje da li to znači da treba da idemo u saunu, trčimo i radimo jogu?

Stručnjaci za Swirled portal, kažu da nije na odmet. Mnoštvo studija je dokazalo da je češći odlazak u saunu povezan direktno sa dužim životnim vekom pojedinca. Takođe trčanje i joga dovode telo pojedinca ali i njegov um pred visoke ciljeve i u izazovan položaj, što se može posmatrati kao dobar stres.

 

 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar