Proces ZLO: Otkriveno kako od korone na ljudskim ćelijama rastu PIPCI koji šire OTROV po telu (FOTO)

Istraživači su pod mikroskopom posmatrali ovaj proces

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ University of California, San Francisco

Koronavirus “zombifikuje” ljudske ćelije na kojima počinju da rastu pipci koji šire otrov po telu, otkrili su naučnici, piše Daily Mail.

Tokom ove studije, koju je sprovodio Univerzitet u Kaliforniji, istraživači su posmatrali pod mikroskopom ovaj proces i opisali ga kao “veoma zloban”. Na fotografijama koje su objavili posle istraživanja mogu se videti zaražene ćelije u kojima rastu pipci prekriveni virusnim česticama, poznati kao filopodija odnosno tanki citoplazmatski produžeci makrofagnih ćelija.

Istraživači smatraju da bolest koristi pipke kako bi se širila po telu do zdravih ćelija, a onda im ubrizgava svoj virusni otrov tako stvarajući više zombi ćelija. Do sada su istraživači verovali da se virus COVID-19 širi kao i većina drugih virusa – zakači se za zdrave ćelije pretvarajući ih u mašine za kopiranje.

Foto/ University of California, San Francisco

Kako istraživači tvrde, ovo poslednje otkriće pokazalo je da je virus COVID-19, u nekom trenutku svoje evolucije, razvio rezervni plan za zaokret imunog sistema. Otkriće je opisano kao neverovatan iskorak u borbi protiv koronavirusa i pretpostavlja se da može biti značajno u lečenju.

Foto/ University of California, San Francisco

Profesor ćelijske i molekularne farmakologije na Kalifornijskom univerzitetu i vodeći istraživač, Nevan Krogan, rekao je za LA Times: “To je tako zlobno da virus koristi mehanizme da inficira zdrave ćelije pre nego što ubije ćeliju” i istakao da je brzina kojom virus COVID-19 razvija svoje pipke vrlo neobična.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar