Konačno objašnjeno: Zašto psi ZAISTA jure mačke?

Da li se vole ili se mrze ili je nešto treće u pitanju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik

Verovatno ste svi čuli za izreku “vole se ko pas i mačka”. I ako priču sagledamo šire, iako postoji mnogo primera gde ovi ljuti neprijatelji žive složno i u miru, mnogo je više situacija gde će psi vrlo rado pojuriti za dugorepim protivnicima.

Ipak, nauka tvrdi da bi psi zapravo potrčali za bilo kojom malom, brzom životinjom, poput veverica i zečeva. Iz istog razloga, koji leži u njihovom instinktu, psi trče i za lopticom ili štapom.

Jedan od poznatijih veterinara, dr. Hesus Aramendi, objasnio je za Reader’s Digest, da se bez sumnje radi o instinktu i dodao da mnogim rasama to urođeno još od njihovih vučijih predaka.

Veterinar je dodao da je kod nekih pasmina izraženije nego kod drugih i kao primer istakao ovčare i lovačke pse ali i dodao da to ipak ne znači da psi ne vole mačke.

Foto/ Pixabay/ ArtTower

Ukoliko vaš pas često lovi mačke, veverice, zečeve itd, jedan od načina, kako veterinar ističe, jeste da pažnju vašeg psa usmerite na igračke za kojima može trčati umesto da ganja živa bića. Ipak, ako vidite da problem i dalje postoji, razmislite o pomoći stručnjaka – dodao je.

Dr. Aramendi kaže kako suprotstavljanje instinktivnom ponašanju kod životinja nije lak podvig, ali nije ni nemoguć. To što vaš ljubimac ne može lako da kontroliše instinkte i porive, ne znači da je loš pas. Izrazito je bitno da ne dižete ruke od situacije i pustite ga da se tako ponaša.

Foto/Pixabay.com

Ukoliko u svom domu imate obe životinje koje se nikako ne slažu, takav problem se ne sme ignorisati. Aramendi preporučuje da budete oprezni i pratite ponašanje vaših ljubimaca. Ukoliko dođe do borbe, tu potencijalno mogu oba nastradati, te je najbolje kod prvih naznaka sukoba da ih držite odvojeno što je duže moguće.

Foto/ Pixabay/ huoadg5888

Takođe, savetuje i trening kao način rešavanja problema. Tehnika nagrađivanja može dati dobre rezultate. Svaki put kada pas posluša zapovest i ne napada mačku, dajte mu jednu poslasticu. Ipak, ukoliko to ne urodi plodom, najbolje je da potražite profesionalnu pomoć dresera ili veterinara.

Foto/Pixabay.com

Na samom kraju, dr. Hesus Aramendi istakao je da je najbolje da se posavetujete sa stručnjakom koja pasmina se najbolje slaže sa mačkama ali i kako da ih na najlakši i nejbezbolnijinačin naviknete jedno na drugo.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar