Broj šasije govori mnogo o automobilu, naučićemo vas kako da ga pročitate

Proizvođači u određenom delu prate međunarodne standarde, ali imaju i sopstveni sistem označavanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Broj šasije vozila ima istu ulogu kao matični broj kod čoveka. Sadrži niz od 17 brojeva i slova bez razmaka. Na primer: WAUZZZ4BZWN049194.

Ovaj broj se označava i akronimom VIN: “Vehicle identification number”, u prevodu Identifikacioni broj vozila.

Naši propisi kažu da je broj šasije: “Identifikaciona oznaka vozila (ID oznaka vozila – VIN) jedinstven i nedvosmislen alfanumerički kod koji proizvođač dodeljuje vozilu kako bi osigurao njegovu odgovarajuću identifikaciju i koji mogu da čine arapske cifre od 0-9 i sva velika slova engleskog alfabeta, osim I, O i Q”.

Šta možete da saznate?

Možete mnogo toga. Samo je problem u tome što morate da znate kako da ga “pročitate”, odnosno da uđete u bazu proizvođača, piše sajt Polovni automobili.

Proizvođači u određenom delu prate međunarodne/evropske standarde, a u drugom delu imaju sopstveni sistem označavanja, koji takođe mogu po želji da menjaju kada i kako hoće.

Objašnjenje oznaka

Uzećemo kao primer broj šasije, tj. VIN jednog Audija. On izgleda ovako: WAUZZZ4BZWN049087.

Sada ćemo ga “rastaviti” i objasnimo, deo po deo:

Prve 3 oznake: WAUZZZ4BZWN049087 – svetska oznaka proizvođača (u ovom slučaju Audi). Prema ovoj oznaci može da se otkrije i zemlja ili region, gde je automobil proizveden ili sklopljen.

Od 4. do 9. oznake: WAUZZZ4BZWN049087 – generalne karakteristike vozila, proizvođač ih određuje po sopstvenom nahođenju (vrsta karoserije, pogon, gorivo, model…)

10. oznaka: WAUZZZ4BZWN049087 – uglavnom modelska godina, ali ne obavezno. Takođe, ukoliko označava modelsku godinu, to ne mora obavezno da bude i tačna, odnosno, kalendarska godina proizvodnje.

Od 11. do 17. oznake: WAUZZZ4BZWN049087 – serijski broj automobila, koji može da sadrži razne informacije po želji proizvođača.

Foto: Profimedia

Kada je važan broj šasije?

Kod savremenijih automobila mnogo češće dolazi do raznih modifikacija tokom njihovog životnog veka, pa može da bude izuzetno komplikovano ili prosto nemoguće da nađete neki deo za svoje vozilo pošto čak ni u prodavnici ne znaju da li vam treba starija ili novija verzija određenog rezervnog/potrošnog dela.

Zato je najsigurnije da se u bazu upiše VIN vašeg automobila i da se prema njemu nađe odgovarajući deo.

Stavka iz broja šasije, koja interesuje najveći broj potencijalnih kupaca, jeste godina proizvodnje, jer se boje da ne budu prevareni. Iz tog razloga, ovoj temi posvetićemo narednih dana zaseban tekst!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar