Rezultati bolji nego ikad: SNS odnela POBEDU u 16 od 17 beogradskih opština

"Pale" i opštine u kojima je SNS do sada bila opoziciona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema prvim preliminarnim rezultatima, Srpska napredna stranka juče je osvojila najveći broj glasova na opštinskim izborima na teritoriji Beograda. Od 17 lokalnih samouprava, uspešnija od konkurenata bila je u 16 opština. Do kasnih jutarnjih sati glasovi su se prebrojavali u Novom Beogradu, gde se za vodeću poziciju bore SNS i Šapićev SPAS. Nezvanični podaci kažu da je izlaznost u glavnom gradu bila značajno niža u odnosu na celokupnu izlaznost u zemlji – oko 35 procenata.

Izborna lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” odnela je ubedljivu pobedu. Za razliku od prethodne godine, kada je SNS bio na drugom mestu po osvojenim glasovima na opštinama Stari grad, Vračar i Novi Beograd, ovoga puta bili su ubedljivi sa više od 45 odsto osvojenih glasova. Uspešniji od konkurenata bili su i na Paliluli, u Zemunu, Čukarici, Rakovici, Obrenovcu, Mladenovcu, Grockoj i na Voždovcu. Isti rezultat zabeležen je i u Sopotu, Barajevu, Lazarevcu, Zvezdari, na Savskom vencu i u Surčinu.

Osim što će će u većini opština uzeti najveći broj odborničkih mesta, naprednjaci su postigli i bolji uspeh u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2016. godine. U skoro svim lokalnim samoupravama SNS je osvojio više od 50 odsto od ukupnog broja glasova.

Skoro 20 odsto više zaokruženih listića za naprednjake bilo je u Obrenovcu, u odnosu na prethodne izbore kada je procenat bio 48,4. Ova opština sada je imala čak 72 odsto biračkog tela na strani vladajuće partije. Bolji su bili i na Čukarici, gde su osvojili oko 59,58 odsto glasova, što je takođe za 20 odsto više nego pre četiri godine.

Do juče opozicioni Stari grad glasao je u većini za SNS, odnosno 44 odsto, dok je koalicija oko ujedinjene opozicije dobila 16 odsto glasova. SPS je ovde osvojio 10 odsto.

U skupštinsku klupu na Čukarici će ući i odbornici okupljeni oko Aleksandra Šapića, sa 10,44 odsto glasova, kao i SPS, koji je osvojio oko 10 odsto. Iako je u Zemunu na listiću bilo 12 opcija, a na Zvezdari 11, na obe opštine SNS je odneo ubedljivu pobedu.

Opšti utisak ovogodišnjih lokalnih izbora jeste da je opozicija utihnula, te rezultati o tome jasno govore. Iako su u većini opština okupljeni oko Ivice Dačića i njegovog SPS zauzeli drugo mesto, ni u jednoj lokalnoj samoupravi nisu uspeli da uzmu više od 20 procenata od ukupnog broja onih koji su izašli na izbore. S druge strane, u skoro svim opštinama na kojima se kandidovao, Aleksandar Šapić i njegova stranka SPAS osvojili su 10 i više procenata. Srpska radikalna stranka ući će uglavnom u prigradske opštinske odborničke klupe, kao što su Barajevo, Mladenovac i Sopot.

“Predsednik Vučić jači nego ikad”: Strani mediji o izborima u Srbiji



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar