Saberite se, aktivirajte EMOCIONALNU INTELIGENCIJU i razbijte na razgovoru za posao

Naučite kako da je pokrenete i u kom momentu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/styles66

Razgovor za posao mnogima predstavlja prilično stresnu situaciju.

Mnogi se unervoze, mnogi dobiju stomačne probleme, a neki jednostavno blokiraju.

Nije to ništa strašno. Makr ne koliko mislite da jeste.

Sve što treba da uradite jeste da aktivirate socijalnu inteligenciju u pravom trenutku i “pobeda” je vaša.

Ne zaboravite da je dolazak do toga da imate dogovoren intervju za posao već, sam po sebi, ogroman uspeh. Dok se pripremate vi ćete razmišljati o potencijalnim pitanjima i odgovorima, istraživati reference, sabirati sve što ste naučili iz prethodnog iskustva – i to je sve odlična priprema.

Međutim, ljudi koji vas intervjuišu će već videti koliko ste kvalifikovani, a da biste napustili prostoriju i ostavili ih iza sebe sa komentarom “Potrebna nam je ona u timu” – tu stupa emocionalna inteligencija na scenu.

Foto/Pixabay/Free-Photos

Šta je emocionalna inteligencija?

“Emocionalna inteligencija je “ono nešto” što je u svakome od nas pomalo nematerijalno. Ona utiče na to kako kontrolišemo svoje ponašanje, kakva nam je navigacija u složenim društvenim okolnostima i utiče na to da odluke koje donosimo vode do rezultata kakve želimo, odnosno do pozitivnih ishoda”, objašnjava doktor Trevis Bredberi.

Da biste razbili na intervjuu za posao, potrebno vam je upravo “to nešto”, i ne tiče se samo odgovora koje dajete na pitanja, već velikim delom i na to kako ih demonstrirate.

Foto/Pixabay/StartupStockPhotos

Uspostavi konekciju

Ako želite da u svoj razgovor za posao uključite i emocionalnu inteligenciju potrebno je da osobe koje vas intervjuišu ne posmatrate samo kao čuvare kapije koja vodi do vašeg cilja, već, pre svega, kao ljude sa kojima možete da uspostavite konekciju (i sa kojima je požaljno da uspostavite konekciju). Zbog toga razmišljajte o konekciji podjednako kao i o impresioniranju.

Probijte led širenjem entuzijazma. Videćete koliko je ovakav pristup “zarazan” i koliko brzo će inficirati i vaše intervjuere – inspirisaćete ih da i oni sa vama podele svoj.

Na vama je da pre razgovora istražite ustanovu u koju dolazite – zbog čega je ona poželjno i impresivno mesto za rad. Takođe, pribeležite koji faktori tog okruženja vas impresioniraju, na primer:

– “U potpunosti me je oduševila vaša politika zaštite životne sredine. Mora da je sjajno raditi za kompaniju koja je društveno odgovorna.”

– “Oduvek sam se divio/la lepoti ove zgrade – veoma je kul raditi u tako lepom poslovnom okruženju.”

– “Fakultet proizvodi sopstveni elektricitet kada studenti menjaju slušaonice – mora da je zadivljujuće raditi okružen takvom energijom.”

Cilj je da pronađete svoj ugao – ne da izmišljate ili kopirate veštački izjave, jer jedino pravi entuzijazam ima kvalitet.

Uspostavljanjem konekcije na intervjuu smanjićete tremu.

Foto/Pixabay/FotografieLink

Uspori

Prihvatite u potpunosti ulogu ispitanika, kao i to da postoje opcije da jednostavno vi ne budete ta osoba koju će odabrati. Intervju sam po sebi će vam doneti značajne vrednosti. Radite na tome da budete smireni, opušteni – dišite. Ukoliko vam ponude piće, prihvatite ga, gostoprimljivo. Na ovaj način će čitava situacija poprimiti prirodan tok i prijateljski karakter. To je i jedini tačan način kako razgovor za posao treba da izgleda zbog toga što se sreću dve grupe profesionalaca, i jednima i drugima je u cilju da se razgovor završi uspešno.

O intervjueru govori dovoljno to koliko produktivan razgovor ume da vodi, dok, s druge strane o ispitaniku govori način na koji učestvuje u tom razgovoru. I obe strane dele potpuno ostvarljiv cilj.

Foto/Pixabay/styles66

Prilagodi način razmišljanja

Umesto razmišljanja: “Moram samo da prođem kroz ovo i da ne zaboravim da pomenem ovih nekoliko ključnih tačaka..”, pokušajte da razmišljate: “Razgovaram o uzbudljivoj mogućnosti koja bi mogla da bude zgodna za mene.” Cilj je da uživate u ovom iskustvu. Zar nije fenomenalno što ćete imati otvorenije šire područje poslova, nego što je to bio slučaj prošli put? Razmislite i o tome koliko ste kvalifikovaniji u ovom trenutku.

Na kraju krajeva, intervju je samo razgovor. Niko neće rasuđivati o tome koliko vredite kao ljudsko biće na osnovu ovog razgovora. Pozicija na koju pretendujete može biti ona koja vam je zaista potrebna ili koju zaista i želite, a u takvim situacijama nesvesno unosite očajničku atmosferu u razgovor – a to je prepreka koja vam neće biti od pomoći.

Udobno se smestite u svojoj koži i situaciji – sa te tačke gledišta, mnogo ste skloniji da pokažete i date ono najbolje iz sebe.



Izvor: Objektiv.rs, Cosmopolitan.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar