Hrana koja “pegla” bore: Spisak namirnica koje MORATE da ubacite u svoj jelovnik

Hrana koju koristimo itekako utiče na naše zdravlje i izgled kože

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Da li hranom možemo usporiti biološki sat i sprečiti nastanak bora? Da, itekako. Upoznajte namirnice koje su hrana protiv bora jer čuvaju mladost organizma.

Iako ne postoji čarobna formula koja magično uklanja bore, uvođenje nekih namirnica u ishranu može vas dovesti bliže tom cilju.

Ove veoma hranljive namirnice, usporavaju pojavu znakova starenja u svim delovima vašeg tela počev od kože preko mozga do srca i zglobova, zato za njih slobodno možemo reći da su hrana protiv bora .

Kim Pirson, nutricionistkinja iz Londona, kaže da hrana ima ogroman uticaj na to da li će nam se i u kolikoj meri pojaviti bore. Ona je smislila i dijetu protiv bora, a ovo su osnovne smernice.

Bobičasto voće

Ove sitne voćkice su bogatije antioksidantima od bilo kog drugog voća koje je testirano u raznim istraživanjima. Jedite što više bobičastog voća posebno u ovo vreme kad im je sezona. Antioksidanti iz voća štite kožu od oštećenja koja kasnije vode do bora. Citrusno voće i jabuke su takođe veoma bogati antioksidantima.

Foto/Pixabay.com

Paradajz pod obavezno

Ako biste da sprečite bore, birajte povrće bogato betakarotenom i likopenom, a paradajz je prvo mesto gde ćete ih naći. Likopen je jedan od retkih sastojaka čiji se udeo u namirnici povećava kuvanjem, pa zato napravite zdravi sos od paradajza, luka, belog luka i maslinovog ulja i iskoristite ga da njime prelijete ribu.

Foto/Pixabay.com

Koštunjavo voće i riba

Kako starimo, koža nam je sve tanja i sklona suvoći. Zbog toga su nam neophodne masne kiseline koje će nam hidrirati kožu iznutra i spolja. U ishrani većini ljudi fali omega-3 kiselina, pa zato navalite na masnu ribu poput tunjevine ili lososa, ali i na sirovo koštunjavo voće i semenje (recimo laneno).

Foto/Pixabay.com

Maslinovo ulje

Bogato je oleinskim kiselinama koje čuvaju stanične membrane i kožu čine glatkom i mekanom. Malsinovo ulje takođe sadrži malu količinu masnih kiselina koje se uspešno bore protiv upala. Još jedna beneficija dolazi i od vitamina E i polifenola za koje se zna da su zaštitnici kože.

Foto/Pixabay.com

Beli luk

Znamo koliko je dobar kad su u pitanju prehlade, upale i bakterijska obolenja, ali jeste li znali da je veoma dobar i za izgled kože? Beli luk sadrži polifenole koji imaju veoma blagotvorno delovanje na izgled i zdravlje kože i to posebno kad je u sirovom obliku zato izbegavajte duge termičke obrade.

Foto/Pixabay.com

Crna čokolada

Pojedite samo jedno malo parče svakodnevno ali neka ima što viši procenat kakaoa (70-90%). Kakao sadrži više fenolnih antioksidanata od većine drugih namirnica. Floavnoidi katehin, epikatehin i procinadin imaju ključnu antioksidativnu ulogu. Svojim visokim sadržajem antioksidanata, kakao blokira štetno delovanje slobodnih radikala u telu. Kakao takođe štiti organizam od mnogih bolesti.

Foto/Pixabay.com

Zeleni čaj

Iako je piće, a ne hrana, zeleni čaj i te kako zalužuje da se nađe na ovoj listi. Zahvaljujući snažnim antioksidansima, vaše bore će biti manje vidljive, a pored očiglednog efekta podmlađivanja, lako ćete skinuti i par kilograma.

Foto/Pixabay.com

Pijte vodu

Ćelijama kože je neophodna tečnost da bi membrane bile glatke i da bi upijale što više nutrijenata koji ih održavaju zdravima. Trebalo bi da pijete najmanje šest čaša vode dnevno da bi koža bila hidrirana i zdrava. Ako se tokom dana više znojite povećajte unos vode.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar