Srbi to kažu kada ih je “baš briga”, ali ovo je 8 razloga zbog kojih ZAISTA može da ih zaboli polni organ

Muške tegobe koje nekada mogu da prerastu u veliki problem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia/ juan moyano / Alamy / Alamy / Profimedia

Bol u penisu može da se javi zbog različitih uzroka, ali je bitno da znate da pored onih bezazlenih, mogu da budu alarmantna.

Ne treba da vas bude sramota da potražite pomoć lekara, ako posumnjate na neki od ozbiljnijih problema.

Saznajte šest najčešćih stanja zbog kojih može da zaboli vrh penis:

Foto/Pixabay.com/derneuemann

Zašto boli vrh penisa?

Uzrok: Nekada je uzrok samo sapun ili šampon koji vam je slučajno ušao unutar otvora na vrhu penisa.

Ako je to slučaj, verovatno ćete da osetite iritaciju odmah nakon što sapun dospe do neželjenog područja, ali ponekad nećete ništa osetiti sve dok ne urinirate. Ukoliko bol ne nestane nakon dan ili dva, to bi mogao biti znak  da imate seksualno prenosivu infekciju, posebno ako primetite zelenkastu ili beličastu tečnost. Drugi mogući uzrok je bubrežni kamenac, iako je tada bol u vrhu penisa obično popraćena bolom u donjem delu trbuha.

Rešenje: Pričekajte nekoliko dana, ako bol nestane, sve je u redu, a ako se nastavi, potražite lekarsku pomoć.

Zašto erekcija boli?

Uzrok: Iako većina muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije ima problem sa dotokom krvi u penisu, postoji suprotan problem, gde u se krv zadržava u penisu. Specijalista urologije dr Zaki Ahel kaže da prilikom zdrave erekcije krv treba da teče u oba smera.

“Krv zarobljena u vašem penisu postaje deoksigenirana, što uzrokuje bol. To se obično događa kod muškaraca koji mešaju lekove za erektilnu disfunkciju poput vijagre sa drogama poput kokaina ili ekstazija. Problem može da se dogodi i bez nekog posebnog razloga. A u retkim slučajevim može da ukazuje I na anemiju”, dodao je dr. Ahel.

Rešenje: Odmah potražite lekarsku pomoć.

Foto/Pexels.com/Lucas Ribero

Zašto bole testisi?

Uzrok: Možda se jedan testis zapetljao u mošnicama, što smanjuje dotok krvi i kiseonika, što mu je potrebno da bi ostao zdrav.

Ukoliko imate oštru bol u testisima koja ne popušta, a pritom je to popraćeno mučninom ili povraćanjem, to je praktično znak da je vaš testis doživeo srčani udar. Stanje se naziva torzija testisa, a kao rezultat moglo bi da dođe do nekroze (odumiranja) testisa već nakon 6 sati.

“Ako se testis ne otpetlja u roku od nekoliko sati možete da ga izgubite”, upozorava dr Ahel.

Rešenje: Odmah pozovite Hitnu pomoć!

Zašto boli vrh mošnica?

Kada imate trajnu bol na vrhu mošnica, u blizini baze penisa, koja se postepeno pogoršava, a i popraćena je oticanjem ili crvenilom to je verovatno infekcija epididimisa, malog organa koji se nalazi između vašeg penisa i testisa, koji utiče na vašu spermu. Kod muškaraca mlađih od 35 godina ovu infekciju obično uzrokuju polno prenosive bolesti. Kod muškaraca starijih od 35 godina češće je uzrok bakterijska infekcija.

“Najčešće je ovo stanje popraćeno velikim  oticanjem gde mošnice mogu a budu i nekoliko puta veće od uobičajenog  stanja”,  kaže dr Ahel.

Rešenje: Idite na pregled što je pre moguće. Ako se bol pogoršava, mogli biste da se suočite sa torzijom testis, u tom slučaju morate videti hitnu pomoć.

Foto/Pexels.com/Markus Spiske

Zašto vas peče pri mokrenju?

Uzrok: Najgori scenarijo je da imate rak mokraćnog mehura. Simptomi uključuju bol tokom mokrenja i krv u urinu. Češći uzrok je infekcija mokraćnog sastava koja nastaje kada se stvore bakterije. Druga mogućnost je da imate polno prenosivu bolest poput gonoreje.

“Urinarno kamenje koje je zaglavljeno takođe može da izazove peckanje i bol pri mokrenju, što može da bude praćeno krvlju u mokraći”, objasnio je dr Zaki.

Rešenje: Pregled kod urologa!

Zašto kožica pri vrhu penisa boli?

Uzrok: Neki muškarci rođeni su sa čvršćom kožom na glaviću, ali to se obično rešava u detinjstvu (fimoza).

“Kada fimoza postoji u odrasloj dobi, kožica je sklona ranama i oticanju. Veliki problem fimoze su bol i nezgodan osećaj tokom polnog odnosa, što može negativno da utiče na kvalitet života, posebno kod mladih. Gore stanje je parafimoza, koja nastaje kada je kožica povučena preko glave penisa i više ne može da se vrati u prvobitni položaj”, objasnio je doktor Ahel.

Rešenje: U slučaju fimoze, potrebno je blagovremeno izvršiti operaciju obrezivanja. Što se tiče parafimoze, trebalo bi da odete u Hitnu pomoć, gde će lekar pokušati da ručno povuče kožicu napred ledom ili zavojem. Lekar može da napravi mali rez slučajevima ili da izvrši obrezivanje u u ekstremnim slučajevima.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar