Magična Kapadokija: Mesto gde bajka počinje (FOTO+VIDEO)

Sve što poželite da obiđete i istražite nalazi se u trouglu između Nevšehira, Avanosa i Urgupa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Koliko je samo popularnih destinacija koje svakodnevno privlače našu pažnju na različitim bilbordima, prospektima, reklamama!

Jedno takvo mesto je upravo Kapadokija! Ukoliko ste radoznali, ukoliko znate da uživate u životu i ukoliko rado otkrivate neobične stvari Kapadokija je pravi izbor za vas!

Danas je Kapadokija jedno od najposećenijih i najromantičnijih mesta na svetu. Ovaj kraj pokazuje da Turska ima mnogo više od mora i prelepe obale.

Naravno, kada se na prirodne lepote doda gostoprimstvo i veoma ukusna kuhinja nije ni čudo što mnogi žele da istraže ovaj kraj.

I ne, Kapadokija nisu samo baloni. Kapadokija je mnogo više od toga.

Ova neobična oblast smeštena je u današnjoj Anadoliji i predstavlja pravo iznenađenje za sve posetioce. Na 200 km od Ankare, glavnog grada ove države, naići ćete na neobičnu dolinu. Smeštena je na površini od oko 80 km2, između tri ugašena vulkana – Erdžijes, Guldag i Hasandag. Ispuštanjem lave u periodu dužem od milion godina, izazvali su pojavu prirodnog fenomena po kome je Kapadokija poznata u celom svetu.

Naziv Kapadokija na staropersijskom jeziku znači zemlja prelepih konja. Danas je Kapadokija poznata po svojim neobičnim formacijama kamenja koji se nazivaju vilenjački dimnjaci. Dolina Kapadokije je prvobitno bila ispunjena vulkanskim pepelom. Većina fotografija tog mesta prikazuje oblast prekrivenu belim kamenjem.

To je zapravo beli pepeo, koji je milionima godina erodirao u nešto što sada predstavlja zaštitni znak oblasti i pravi unikat čuda prirode.

Najpoznatija mesta Kapadokije su svakako Nevšehir, Avanos i Urgup. Ova mesta smeštena su u tzv. trouglu. Čuveni muzej Goreme, mnogobrojne crkve od kamena, manastiri i još mnogo toga su pravo oduševljenje koje vas čeka u ovoj oblasti.

Nevšehir

Jedna je od najbogatijih turskih provincija i smatra se srcem Kapadokije. Nevšehir ima stari i novi deo grada. U Starom delu se nalazi tvrđava, dok je Novi deo rezervisan za brojne restorane.

Foto/Pixabay.com

U gradu se mogu videti ostaci otomanske citadele koji i nisu nešto ipresivni, ali za razliku od toga morate posetiti kompleks džamija Damat Ibrahim Pasa. Preko puta toga su hamami Damat Ibrahim Pasa. Muzej Nevsehir je fino opremljen, u njemu se nalazi nekoliko sarkofaga od terakote i ubičajeni artefakti poput nakita, statua, posuđa.

Avanos

Avanos je gradić od oko 12 000 stanovnika. Nalazi se na severnoj obali najduže turske reke Kizilirmak takozvana Crvena reka. Danas je nadaleko čuven po grnčariji od crvene gline. Grnčarija se ovde pravila još 2000 – 1500. pre naše ere, u doba Hetita.

Foto/Pixabay.com

Kapadokijska grnčarija pravi se mešanjem crvene gline iz reke Kizilirmak i bele zemlje kapadokijskih vulkanskih stena. Još uvek se oblikuje na starinski način, pomoću grnčarskog točka, sprave koju su izmisli stari Sumerci.

Urgup

Urgup je dosta življe mesto koje se ipak prilagođava brojnim potrebama turista. U ponudi ima dobar noćni život, fin izbor za šoping i hotele. Noćni život je odličan kad se uzme u obzir da ovo nije klasična primorska destinacija.

Foto/Pixabay.com

Urgup je poznat i po neobičnim hotelima koji su građeni unutar pećina i kamenih formacija. U centru gradića su prodavnice, hamam i park Temenni.

Goreme

Goreme se nalazi na oko 10km od Nevšehira. Proglašeno je svetskom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Poznat je mahom zbog muzeja na otvorenom, koji je od izuzetne važnosti za prirodne lepote Kapadokije. To je zapravo ogroman religijski kompleks čije crkve sadrže najlepše freske u celoj Kapadokiji. Među najočuvanijim crkvama je Tokali Kilise.

Foto/Pixabay.com

Turiste ipak češće zanima jedna od popularnijih aktivnosti tj. ekskurzija balonom. Te ture obično počinju izlaskom sunca i traju oko 45 minuta. Idete bukvalno tamo gde vas vetar nosi, dobijajući šansu da Kapadokiju posmatrate iz krajnje neobične perspektive.

Podzemni gradovi

Kapadokija takođe ima dosta podzemnih gradova. Najpoznatiji su Derinkuyu i Kaymakli koje su rani hrišćani koristili kao skrovišta od brojnih neprijatelja.

Foto/Pixabay.com

Derinkuyu je jako dobro osvetljen i ima odličnu ventilaciju. Kayseri, jedan od većih gradova, poznat je po svojoj govedini kao i konzervativnom stanovništvu. Kayseri, kao i glavni grad Nevsehir imaju gradske autobuse i redovne avionske linije do i od Istanbula.

Ihlar dolina

Dok ste tu nikako nemojte propustiti da posetite Ihlara dolinu. Ona je prvobitno bila ispunjena basalt lavom iz obližnjeg vulkana i kasnija erozija je na kraju izdubila čitav prostor tako da je dolina danas duboka oko 100 m. Popularna je zbog oko 60 vizantijskih crkvi, manastira, kapela. Jedna interesantna stvar je to da su ovde snimani neki kadrovi iz filma Star Wars.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar