Tramp i KRŠENJE ljudskih prava: Neću gledati selekcije koje ne stoje tokom himne!

Stav Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o potencijalnoj zabrani sportista koji kleče u znak podrške antirasističkim protestima predstavlja kršenje ljudskih prava, saopštio je danas Global Atlit, međunarodni pokret sportista

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen youtube

Rojters podseća da je pravilo 50 Olimpijske povelje da “nijedna vrsta demonstracija ili politička, verska ili rasna propaganda nije dozvoljena na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim oblastima”.

Sportisti koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOK je u januaru izdao smernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.

“Nedavna izjava MOK i IPC (Međunarodnog paraolimpijskog komiteta) da će se sportisti koji budu kleknuli suočiti sa zabranama očigledno je kršenje ljudskih prava”, navodi se u saopštenju međunarodnog pokreta sportista koji ima za cilj da potakne promene u svetu sporta.

Nekoliko velikih sportskih organizacija planira da dozvoli proteste na njihovim događajima posle smrti Džordža Flojda, crnca koji je umro u Mineapolisu, nakon što mu je beli policajac klečao na vratu.

Čak je i predsednik SAD Donald Tramp naglasio je da će bojkotovati utakmice na kojima američki sportisti neće stajati tokom intoniranja himne.

Republički kongresmen Met Gec kritikovao je tu odluku i rekao da bi više želeo da SAD nema fudbalsku reprezentaciju, nego da ekipa ne stoji tokom izvođenja himne.

Kako je prenio Skaj, Tramp je tu poruku podelio na Tviteru, a zatim je dodao da neće više gledati tu selekciju.

“Čini se da i NFL ide u tom pravcu, ali ne sa mnom kao gledaocem”, naveo je Tramp.Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar