Vučić sa državnim vrhom na svečanom prijemu povodom Dana Rusije (FOTO)

Taj dan se obeležava 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalisticke Republike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Tanjug/ Rade Prelić

Povodom obeležavanja Dana Rusije, ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko organizovao je danas prijem, kojem prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Obeležavanju jednog od najvećih državnih praznika Rusije prisustvuju i predsednica parlamenta Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović,  kao i ministri Nenad Popović, Zoran Ðorđević, Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnik Goran Vesić i druge zvanice.

Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalisticke Republike, na kojem je bila doneta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna su održani prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Foto/ Tanjug/ Rade Prelić

Zvanični naziv – Dan Rusije – praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.

Bez obzira na to što je praznik ustanovljen tek u novije vreme, pre skoro tri decenije, on ima i svoju tradiciju, “Ruski trikolor”, u okviru koje se dele trake u bojama državne zastave.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar