U čast Jovanke Bjegojević: Otvaranje izložbe posvećene primabalerini Narodnog pozorišta (VIDEO)

rema rečima autorke, Bjegojević je jedna od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta nacionalnog teatra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Vladislav83

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu otvara 8. juna izložbu “Jedinstveni sjaj beletske zvezde” autorke Milene Jauković posvećenu primabalerini Jovanki Bjegojević.

Prema rečima autorke, Bjegojević je jedna od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta nacionalnog teatra.

“Bila je jedinstvena umetnička pojava i raskošan baletski umetnik. Budući da se profesionalnim životom ove velike umetnice do sada još niko nije bavio na sistematičan način, prikupiti razuđenu arhivsku građu, kao i mnogobrojne, do sada manje poznate podatke, predstavljalo je značajan izazov, ali i veliku odgovornost“, kazala je Jauković.

Ova izložba, stavljajući pretežno akcenat na umetničko delovanje Jovanke Bjegojević na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, tretira i ostale, vrlo značajne faze njene karijere, koje se odnose na igračke angažmane u Francuskoj i Australiji, obrađujući i mnogobrojna samostalna gostovanja širom sveta, koja u pođednakoj meri zavređuju pažnju i doprinose sveobuhvatnosti prikaza ove izuzetne baletske karijere.

Vremenski uslovi poremetili planove: Otvaranje Drive in bioskopa na Adi ipak tek 8. juna

O umetničkom stvaralaštvu primabalerine govoriće baletski umetnik i koreograf Vladimir Logunov, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i autorka izložbe Milena Jauković, dok će izložbu otvoriti baletska umetnica i publicista Sonja Lapatanov.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar