Pirelli napravio PAMETNU GUMU: Sama se menja u zavisnosti od temperature (VIDEO)

Cinturato P7 pneumatik omogućava nastavak vožnje i kada je probušen

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / MrJayW

Nova guma kompanije Pirelli poseduje “mehaničku inteligenciju” koja joj omogućava da se prilagođava vremenskim uslovima, odnosno temperaturi.

Pirelli razvija pametnu gumu već tri godine, a trenutno radi na novoj generaciji – Cinturato P7. To je letnja guma visokih performansi koja sadrži komponentu sposobnu da menja karakteristike u zavisnosti od temperature, čime obezbeđuje maksimalan otpor podloge u svim vremenskim uslovima.

Gazeći sloj gume je “obogaćen posebnim silicijumskim smolama“, koje proširuju funkciju polimera gume. Ovi polimeri su hemijski modifikovani i sposobni da se menjaju u zavisnosti od radne temperature.

Duži vek trajanja

Italijanska kompanija tvrdi da je dužina zaustavnog puta pri brzini od 100 km/h sa novim Cinturato gumama, u proseku, četiri metra kraća, kao i da je ukupni vek njihovog trajanja duži za 6% u odnosu na prethodnu generaciju. Otpor podloge je manji za 12, a potrošnja goriva za četiri odsto.

Cinturato P7 guma omogućava nastavak vožnje i kada je probušena ili sopstvenu samoregeneraciju i lakša je od prethodnog modela.

Guma je trenutno homologizovana za 70 automobila, ali bi taj broj tokom godine trebalo da postane veći.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar