Nemačka sprema milijarde za kupovinu novih automobila, isplata bonusa za kupce

Paket podsticaja bio bi na snazi do kraja godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/MikesPhotos

Nemačko ministarstvo privrede predlaže u novom paketu podsticaja pet milijardi evra bonusa za kupovinu novih automobila, prenosi Index.hr.

Globalna prodaja automobila opala je jer su saloni automobila bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa. Nedavna anketa instituta Ifo pokazala je da su očekivanja u nemačkom automobilskom sektoru na najnižem nivou od 1991, navodi Reuters.

Ministarstvo privrede predlaže isplatu bonusa kupcima električnih i konvencionalnih vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, uz cenovni limit do 77.350 evra, a paket podsticaja bio bi na snazi do kraja godine, rekli su izvori u nedjelju.

Prema planu ministarstva, bazičan bonus iznosio bi 2.500 evra po vozilu, plus 500 evra za kupovinu vozila s ekonomičnijom potrošnjom goriva. Važeći popusti uvećali bi se pak za 1.500 eura za kupovinu električnih, a za 750 eura za hibridna vozila. Iz ministarstva su odbili da komentarišu te navode.

Ministarstvo bez komentara

Mediji su izvestili da bi vlada u utorak trebala predstaviti sveobuhvatni paket podsticaja privredi, čija bi vrednost mogla dosegnuti do 80 milijardi evra.

Pred predlogom za bonuse za kupovinu novih automobila stoje još mnoge prepreke, primećuje Reuters.

Neki političari i industrijska udruženja već su kritikovali tu opciju, ističući kako bi program podsticaja bio vezan za mere borbe protiv klimatskih promena, a ne kako bi se favorizovali pojedini sektori.



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar