NA DANAŠNJI DAN

Merilin Monro: Zvezda kakva se više ne rađa

Ovo je žena iza mita pop ikone

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia/Lendmark Media

Najveće zvezda filma Merilin Monro je rođena na današnji dan 1926. godine pod imenom Norma Džin Mortenson. Bila je američka glumica, pevačica i modna ikona koju svet nikada nije zaboravio.

Foto/Printscreen/Youtube

Filmsku karijeru je započela kada je imala 21 godinu, na početku je igrala manje uloge, dok je 1950. godine privukla pažnju kritičara i publike sporednom ulogom u filmu “Sve o Evi”. Tri godine kasnije je zaigrala je glavnu ulogu u ostvarenju “Nijagara”. Mnogi njeni filmovi su postigli komercijalni uspeh, a Monro je postala jedna od najvećih zvezda 20. veka. Svi znamo njene uloge u filmovima “Muškarci vole plavuše”, “Kako se udati za milionera” i “Neki to vole vruće”.

Merilin je postala ikona jednog vremena i uzdigla se iznad svih svojih sjajnih kolega, takva zvezda se više ne rađa. Nažalost umrla je mlada, i umesto o njenom talentu javnost češće priča o njenoj nerazjašnjenoj smrti. Mi smo odlučili da u njenu čast sa vama podelimo činjenice o ovoj glumci koje mnogi ne znaju.

Velika ljubiteljka književnosti

Foto/Printscreen/Youtube

“Potrebna je pametna brineta da bi glumila glupu plavušu”, rekla je svojevremeno Merilin. Zaista ona se proslavila ulogama devojaka kojima pamet nije jača strana, svet je i hteo da je tako, a ona je to iskoristila u svoju korist.

Njeni savremenici su par puta govorili u tome kako je Monro bila izuzetno pametna i bistra, i da je znala da iskoristi tuđu sliku u sebi. Nakon njene smrti je isplivala činjenica da je imala impresivnu kućnu biblioteku koja sadrži više stotina knjiga. U njoj se nalazilo sve od klasika na različitim jezicima do dela savremene književnosti. Preko ovog linka možete da pristupite nekim knjigama iz njene kolekcije. Zapisano je da je tokom poslednjeg dana života čitala dve knjige: “Ubiti pticu rugalicu” Harper Li i ” Captain Newman MD” Lea Rostena.

Borac za ljudska prava

Foto/Printscreen/Youtube

Glumica je koristila slavu u svoju korist, i zastupala je mnoge pokrete koje su je interesovali. Bila je jedan od prvih boraca za ljudska prava u Holivudu. Donirala je velike svote novca u dobrotvorne svrhe i pružila je posao mnogima. Poznata je priča o tome kako je Merilin pomogla pevačici Eli Fitzdžerald. Naime, glumica je bila zadivljena njenim glasom, ali klubovi po Los Anđelesu nisu hteli da je puste da nastupa zato što je crnkinja. Merilin je obećala vlasniku jednog kluba da će svako veče sedeti u publici kada Ela nastupa i da će tako privući posetioce. To je uradila, svako veče tokom više nedelja je sedela u prvom redu kako bi Ela mogla da peva.

Talenat za pisanje

Tek 2010. je otkriveno da je Monro imala talenat za pisanje. Tada su objavljeni njeni dnevici, spisi i poeme. Tek tada je publika otkrila potpuno drugačiji aspekt njenog života. Predstavljamo vam jedan deo njene nedovršene poeme objavljene 2010. godine:

“Samo delovi nas imaju priliku jedino/ da dodirnu deo drugih/ istina jedne osobe je zaista samo – njegova lična istina/ Sa drugima možeš da podeliš deliće sebe/ samo onaj koji je prihvatljiv/ zato je jedna osoba/ najduži deo vremena sama/ Tako i treba da bude /to se vidi u našoj prirodi/ U najboljem slučaju bi nam to pomoglo da nakon naše spoznaje ovoga potražimo samoću drugih”

Pionir u svetu filma

Merilin je bila prva žena u svetu filma koja je dobila pravo da prekontrološe svaki scenario i odabir režisera. Donela je ženama mnoga prava u šoubiznisu. Takođe, bila je jedna od prvih žena na čelu jedne filmske produkcije. Njen studio je snimio film “Princ i igračica”.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar