Rat se nastavlja: Twitter sakrio Trampovu objavu jer “veliča nasilje” (FOTO)

Predsednik SAD pisao je o dramatičnoj situaciji u Mineapolisu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Tanjug / AP Photo / Alex Brandon

Twitter je prekrio objavu američkog predsednika Donalda Trampa jer krši pravilo o zabrani veličanja nasilja, prenele su svetske agencije.

Tvit nije uklonjen, već prekriven upozorenjem i može se videti kada na njega kliknete. U upozorenju piše: “Twitter je odlučio da je u javnom interesu da poruka ostane dostupna”.

Ovo je najnoviji zaplet u sporu između popularne društvene mreže i Bele kuće.

“Veličanje nasilja”

Tramp je, inače, pisao o situaciji u Mineapolisu u kojem traju sukobi zbog policijskog ubistva Afroamerikanca. On je poručio da će “poslati Nacionalnu gardu” i upozorio da “kada počne pljačka, počinje pucnjava”.

Drugi tvit je prekriven jer “veliča nasilje”.

Printscreen Twitter

Pravilo dodavanja upozorenja umesto brisanja poruka popularna platforma je uvela sredinom 2019. godine. Do sada je Twitter nikada nije primenjivao na Trampu, niti je ikada izbrisao neku njegovu objavu.

Pravilo znači da ostali korisnici neće moći da “lajkuju” ili retvituju objavu, već će to moći da učine samo uz svoj komentar, prenosi N1.

Arbitri istine na internetu

Potez Twittera usledio je nekoliko sati pošto je Tramp potpisao izvršnu uredbu kojom želi da ograniči imunitet društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

Reagujući na čitavu situaciju, oglasio se i osnivač Facebooka, Mark Zakerberg, koji je izjavio da društvene mreže ne bi smele da se ponašaju kao arbitri istine na internetu, prenosi Mondo.

“Verujem da Facebook ne treba da bude arbitar istine o svemu što ljudi kažu onlajn”, rekao je on.

Zakerberg je dodao da privatne kompanije, a naročito ovakve platforme, ne bi trebalo da budu u poziciji da rade to.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar