OBJEKTIV INTERVJU

Dr Srđa Janković: Ja maskom šaljem PORUKU, ali ne mislim da greše oni koji su je već skinuli

"Ne bih mnogo pogrešio kada bih skinuo masku dok pričamo na razdaljini od dva metra"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Poznatog imunologa Srđu Jankovića mnogi su osudili na društvenim mrežama zbog nošenja zaštitne maske, čak i za vreme boravka u studiju, u kojem se nalazio potpuno sam.

U intervjuu za Objektiv, dr Srđa Janković je potvrdio da će sačekati prve dane u kojima bude bilo nula slučajeva zaraženih kovidom 19.

Od početka pandemije u javnosti nosite masku. Koju poruku šaljete time?

Ja sam naravno svestan da postoje situacije kada se maska može skinuti. Preporuke ne zahtevaju da se ona nosi kada čovek nije u kontaktu sa drugim osobama. Ali u nekom trenutku sam shvatio da, ako se u jednom pojavim sa maskom, a drugi put bez maske, poslaću kontradiktornu poruku. Zbog toga maska kod mene kao člana Kriznog štaba ima zaštitnu ulogu, ali istovremeno šalje poruku. Naravno, ta poruka nije naišla na jednak prijem kod svih i to je sasvim razumljivo.

Jeste li se navikli na nošenje maske i da li vam smeta u komunikaciji sa ljudima?

Masku nosim toliko dugo, da je skoro postala deo mene. Ipak, moram da kažem da jedva čekam da je skinem. Ne bih mnogo pogrešio kada bih sada skinuo masku dok pričam sa ljudima na razdaljini od dva metra. Niti mislim da greši neko ko je već skinuo. Jednostavno, kada sam već doneo takvu odluku da je nosim i kada se o tome toliko priča, možda bi bio zgodan simboličiki trenutak da sačekam tih nula slučajeva, pa da je eto, skinem i ja.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Koliko maska zapravo može da spreči prenos korona virusa? Postoje podeljena mišljenja o njenoj efikasnosti. 

Maska koju nosimo nas štiti u nekoj meri, ali mnogo više štiti okolinu. Ja stalno podsećam da niko od nas ne može znati sa sigurnošću da li je zaražen, jer postoje slučajevi bez simtoma. Iako maska ne štiti sto posto, značajan procenat zaštite koju pruža odražava se povoljno na situaciju u kolektivu i gašenje epidemije. Ustvari, tek kao kolektivna mera, maska dobija puni smisao.

Postoje mnoge nedoumice koja maska je najbolja?

To zavisi od toga da li služi za ličnu ili profesionalnu upotrebu. Za profesionalnu izloženost moraju da se koriste profesionalne maske kao što su N95 i N99. One služe za lekare koji su svakodnevno izloženi virusu. Postoje tačne preporuke za svaki stepen izloženosti, koje treba pratiti. To nema veze sa nošenjem maske u svakodnevnim situacijama.

Koliko maske za svakodnevnu upotrebu mogu da pomognu? Da li šalovi i prekrivanje lica nekim delom garderobe pruža zaštitu?

Zaista ne možemo uvek obezbediti apsolutnu zaštitu, ali možemo da je svedemo na jedan nivo malog rizika. Ako je svi svedemo na nivo malog rizika, možemo kolektivno da suzbijamo epidemiju. Ako nosimo ove maske koje delimično štite, to ima smisla. Kada maska nije na raspolaganju, prekrivanje usta i nosa šalom ima svoj efekat. To u nekom procenatu smanjuje rizik i kada nema drugih mogućnosti može da bude svrsishodno.

Autor: Aleksandra Vasić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar