“Možda ćemo morati ciljano da zarazimo neke ljude”: Kompanija koja pravi vakcinu protiv korone spremna za eksperiment

Kaže da bi to moglo da bude "u igri" ako tokom testiranja vakcine naiđe na prepreke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/ AP Photo/Luca Bruno

Britanska farmaceutska kompanija prošle nedelje započela je drugu i treću fazu razvoja vakcine protiv koronavirusa, a za testiranja traži oko 10.000 odraslih i dece u Britaniji
Određeni broj dobrovoljaca moraće namerno da se zarazi Covidom-19 kako bi praćenje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko meseci bilo pouzdano.

Izvršni direktor AstraZenece koja razvija vakcinu protiv koronavirusa na Univerzitetu Oksford izjavio je da je prerano da ciljano izlaže učesnike istraživanja patogenu, ali kaže da bi to moglo da bude “u igri” ako tokom testiranja vakcine naiđe na prepreke.

“Trkamo se sa vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već jenjava. Vrlo brzo će intenzitet virusa u populaciji biti nizak, tako da moramo brzo da reagujemo. Ako zaraza dramatično opadne, možda ćemo morati da razmišljamo o ciljanim zarazama”, rekao je izvršni direktor kompanije Pascal Soriot na onlajn brifingu za medije.

Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina protiv Covida-19, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi bila sprečena respiratorna bolest za koju trenutno nema leka i zbog koje je život izgubilo oko 360.000 ljudi.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar