Twitter ga opomenuo, predsednik pobesneo i prelomio: Tramp danas udara na društvene mreže!

Nova odredba bi, navodno, omogućila federalnim agencijama da kažnjavaju društvene mreže zbog načina na koji moderiraju sadržaj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Tanjug / AP Photo / Alex Brandon

Američki predsednik Donald Tramp trebalo bi danas da potpiše izvršni akt koji se odnosi na društvene mreže, izveštavaju svetski mediji, pozivajući se na informacije iz Bele kuće.

Pomenuti dokument, navodno, trebalo bi da omogućiti federalnim agencijama da kažnjavaju društvene mreže poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog načina na koji moderiraju sadržaj, a pojedini pravni stručnjaci upozoravaju i kako bi mogao da otvori prostor za brojne tužbe.

Prema nepotvrđenim informacijama, zadatak Ministarstva trgovine i Federalne komisije za komunikacije bio bi da detaljno pregledaju i po mogućnosti smanje područje koje pokriva pravna odredba iz 1991. godine.

Reč je o aktu koji internet kompanijama obezbeđuje svojevrsni imunitet od sadržaja koji korisnici objavljuju na njihovim stranicama, i mogućnost da taj sadržaj moderiraju. Odluka je doneta u Beloj kući pošto je Twitter prvi put označio jednu od Trampovih poruka kao neistinitu.

“NEMA RAZLOGA (NULA!) da će glasački listići koji se šalju poštom biti nešto više od suštinske prevare”, napisao je predsednik SAD.

Printscreen Twitter

Ubrzo, Twitter je stavio oznaku upozorenja ispod posta (označena crvenom strelicom) i uputio korisnike na stranicu na kojoj se tvrdnje o glasačkim listićima opisuju kao “nepotvrđene”. Kako navodi BBC, iz te kompanije su naveli da su o tome izveštavali CNN, Washington post i drugi mediji.

Tehnološka kompanija je saopštila da je do označavanja došlo jer se Tramp ogrešio o njihove smernice za korišćenje platforme u kojima se navodi da nije dopušteno “manipulisanje i uplitanje u izbore”, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Printscreen Twitter

Američki predsednik uzvratio je žestoko, obrušivši se na društvenu mrežu, uz optužbu da se mešaju u izbore, ali i da guše slobodu govora.

“To ne smemo dozvoliti. Ili ćemo regulisati oblast ili ćemo ih ugasiti“, napisao je između ostalog Tramp.

Usledio je odgovor osnivača Twittera, Džeka Dorsija, koji je naglasio da za sve poteze kompanije on odgovara.

“Molim vas, ostavite naše radnike izvan ovoga. I dalje ćemo nastaviti da upozoravamo na netačne informacije o izborima širom sveta. I priznaćemo kada napravimo bilo kakvu grešku”, objavio je on.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar