Pita od mlade koprive: Lepa, laka, ukusna!

U narodu je korpiva poznata kao biljka kojom se leči pad imuniteta i anemija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
pita od kopriva
Foto/saritalarson/ Pixabay

Kopriva je višegodišnja biljka koja se može naći širom sveta, a vrlo je rasprostranjena i kod nas. Raste najviše do jednog metra visine i cveta od juna do septembra. Ima srcolike, nazubljene, dlakave listove koji prilikom dodira peckaju, pa zato morate biti obazrivi kada je berete.

Kopriva pecka, jer sadrži mnoštvo hemikalija koje se nalaze u dlačicama lista. One izazivaju iritaciju, peckanje, svrab i specifično crvenilo poznato kao “koprivnjača”.

kopriva
Foto/NickyPe/Pixabay

Brojne studije o ovoj biljci pokazale su da ona ima antioksidantna, antimikrološka svojstva, da deluje kao blagi analgetik protiv bolova, kao i da je korisna protiv čireva. U narodu je poznata kao biljka kojom se leči pad imuniteta, anemija, ali i opadanje kose .

Ono što je čini posebnom jeste njen sastav. Bogata je mineralima, a posebno kalcijumom, gvožđem, magnezijumom,flavonidima i biljnim sterolima. Tu je i vitamin D, koji je u biljkama prava retkost, vitamin K, vitamini C i A.

kopriva
Foto/Hans Braxmeier/Pixabay

Zato je pravi trenutak, da isprobate stari recept za pitu od mladih kopriva. Brzo i lako se priprema.

Potrebni sastojci:
– 200 grama brašna
– četiri jaja
– 250 grama koprive (vrhove mlade koprive, ukoliko ih berete sami, najpre oprati vrućom vodom, iseckati na sitne komade, blanširati i procediti)
– 100 grama kisele pavlake
– 2 dl jogurta
– 2 dl ulja
– 1 dl mleka
– pola kesice praška za pecivo
– 100 grama sitnog sira
– so po ukusu

Priprema: U dubljoj posudi umutite jaja, dodajte jogurt i sir, ulje, malo soli, iseckanu koprivu, brašno i prašak za pecivo, pa sve to dobro izmešajte. U podmazan pleh sipati testo i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok pita ne počne da “rumeni”.

U međuvremenu, pripremite fil. Umuti mleko sa pavlakom, malo posoliti i dodati kašiku ulja. Izvaditi pitu iz rerne i iseći je na delove željene veličine, pa preliti filom, zatim vrati u rerun još pet minuta da se zapeče.

pita od koprive
Foto/Printscreen/You Tube

Odličan obrok za početak ili kraj dana.

Prijatno!

Sok našeg detinjstva: Tokom vrelih letnjih dana NJEMU nećete odoleti!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar