U sećanje na legendu: 9 stvari koje niste znali o najčuvenijem TV kauboju (FOTO)

NA DANAŠNJI DAN

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Na današnju dan 1907. godine rođen je jedan od najpoznatijih glumaca, producenata i reditelja 20. veka. Hodao je malo čudno, menjao akcente i uloge “kao čarape” – a svaka mu je pasovala kao salivena. Pridružićemo se fanovima širom sveta koji 26. maj obeležavaju i slave kao dan rođenja Džona Vejna.

U biografiji holivudske legende Mariona Mičela Morisona, poznatijeg pod nazivom Džon Vejn, pisac Skot Ajman iznosi 10 zanimljivih i do sada nepoznatih činjenica o najpoznatijem filmskom kauboju.

Vejn, koji je snimio 162 filma uključujući “Mirnog čoveka”, “Rio Bravo”, “Nosila je žutu traku”, “Čovek koji je ubio Liberti Valasa”, bio je jedna od najvećih holivudskih zvezda prošlog veka. Ono što se ne zna jeste da je Djuk (Vojvoda), kako su ga zvali, bio sujeveran, da je varao kada je igrao šah, da je imao “ženskasto” ime i da nije voleo da nosi antilop cipele.

Kako u svojoj knjizi piše Ajman, Vejn je bio dobar šahista i na svom brodu je imao uvek spremljenu tablu. O kolegi Roku Hadsonu, za koga se znalo da je homoseksualac, jednom prilikom je rekao: “Koga briga što je peško. Čovek sjajno igra šah”.

Međutim, Vejn je, navodno, varao kada je igrao sa Robertom Mičamom. Imao je velike šake i pomerao je figure a da se to ne primeti. Mičam je na kraju skupio hrabrost da mu kaže da vara, na šta je Vejn odgovorio: “Baš sam se pitao kada ćeš nešto da kažeš. Poređaj ih pa ćemo ponovo igrati”.

Vejn je bio veliki ljubitelj književnosti, naročito romana Agate Kristi, Čarlsa Dikensa i Artura Konana Dojla. Zanimljivo je da su mu omiljeni romani bili Dojlovi istorijski “Ser Najdžel” i “Bela četa”, oba smeštena u Stogodišnji rat.

Nadimak Djuk dobio je po porodičnom psu Big Djuku (Velikom vojvodi), erdel terijeru koji je voleo da trči za vatrogasnim kolima.

“Momak koga vidite na platnu nisam zapravo ja. Ja sam Djuk Morison i nikada nisam bio niti ću biti filmska ličnost poput Džona Vejna. Dobro ga poznajem. Jedan sam od njegovih najboljih učenika. Moram to da budem. Zarađujem na njemu”, rekao je Vejn jednom prilikom.

Veliki režiser Džon Ford četiri puta je dobio Oskara za režiju (1935, 1940, 1941 i 1952) ali ne i za “Poštansku kočiju” iz 1939. Njegovo ponašanje na setu razbesnelo je Vejna do te mere da je pretio da će ga ubiti. Ford je tokom snimanja kinjio Vejna vičući na njega da ne ume da hoda i da je nespretan poput nilskog konja.

“Prekini da mumlaš svoj tekst i daj neki izraz lica. Izgledaš kao poširano jaje”, vikao mu je Ford. Privatno, navodi se u biografiji, Ford je za Vejna rekao: “Biće jedna od najvećih zvezda ikada”.

Vejn je rođen u Ajovi ali je srednju školu pohađao u Kaliforniji gde je igrao za jedan ragbi tim. Iako su ga smatrali sportskim tipom, bio je i dobar u akademskim uspesima. Bio je član debatnog tima u srednjoj školi i predsednik Latinskog društva. Diplomirao je sa prosečnom ocenom 94 od 100 a bio je i član školskog lista gde je pisao o sportu kao “M.M.M.”

View this post on Instagram

In times like these we ask ourselves, What Would John Wayne Do?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Duke was a true Patriot and loved his country and the people in it. He would tell us to be nice to one another, help each other out, not to panic and to remain positive.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ With that said, everything seems a little uncertain right now and we are sensitive to the serious situation in our country and we want to bring some positivity to our little spot on the internet.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So tell us, what do you want to see from John Wayne Official’s social media account and how can we can support you and bring you happiness during this time? Let us know in the comments! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ And remember, take care of each other out there.

A post shared by John Wayne "The Duke" (@johnwayneofficial) on

Džon Vejn je bio poznat i po svojim desničarskim pogledima i bio je vatreni pristalica Ričarda Niksona rekavši 1971. da je “Nikson previše veliki čovek da bi bio umešan u nešto poput Votergejta”. Vejn je takođe voleo da debatuje o politici sa Polom Njumenom koji mu je slao političke eseje progresivnih liberala.

Jedna od mnogih stvari koje su izluđivale Vejna, pored žena, je kada bi neko ostavio šešir na krevetu. Takođe, niko od članova njegove porodice nije smeo da doda so direktno Vejnu, već je slanik morao da bude ostavljen na stolu tako da on može da ga dohvati.

Vejn, međutim, nije bio sujeveran kada je reč o pušenju iako je duvanio pet paklica cigareta dnevno, zahvaljujući čemu je razvio hronični kašalj i kasnije rak pluća, piše Ajman.

Kada je prvi put upoznao Majkla Kejna, Vejn ga je prijateljski posavetovao: “Pričaj tiho, pričaj polako i nemoj da kažeš previše”. Potom ga je zbunio dodavši: “i nikada nemoj da nosiš antilop cipele”. Kada ga je Kejn pitao zašto, Vejn mu je odgovorio: “Zato što me je jednog dana neki tip koji je bio u pisoaru do mene prepoznao, okrenuo se ka meni i rekao “Vi ste moj omiljeni glumac!” i tada mi je popišao antilop cipele. Tako momče, kada postaneš poznat, nemoj da ih nosiš”.

Još jedna od zanimljivosti o Džojnu Vejnu je i ta da je glumac izuzetno cenio Vinstona Čerčila i da je imao u svojoj biblioteci sva njegova prozna dela.

Kada je dobio Oskara za ulogu Rustera Kogburna u filmu “Čovek zvani hrabrost”, Vejn je Barbri Strejsend koja mu je uručila Oskara prošaputao na uvo “početnička sreća”. Vejn je potom proveo noć pijući sa Ričardom Bartonom koji je bio medju nominovanima te 1969. godine za ulogu Henrija Osmog u “Ani od hiljadu dana”. Vejn mu je navodno upao u sobu, gurnuo Oskara u ruke i povikao: “Ovo si ti trebao da dobiješ, a ne ja”.



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar