Odbrojavanje počinje! Amerika je nestrpljiva, a NASA zabrinuto gleda u nebo (FOTO)

Najavljena misija predstavlja prvi let američke posade u prethodnih devet godina i demonstraciju novog "taksi" servisa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Tanjug / Kim Shiflett / NASA via AP

Astronauti Dag Harli i Bob Benken, uspešno su okončali probu oblačenja odela za let na Međunarodnu svemirsku stanicu ove srede. Dvojac će se uputiti u orbitu u kapsuli Crew Dragon, koju će poneti raketa Falcon 9, kompanije SpaceX.

Ova misija predstavlja prvi odlazak posade s američkog tla u prethodnih devet godina i demonstraciju novog “taksi” servisa, koji će američka svemirska agencija kupiti od kalifornijske firme.

Poletanje je zakazano za 27. maj, u 22.33 časa (po lokalnom vremenu 16.33). Međutim, vremenske prilike u blizini Kenedi svemirskog centra u Floridi možda imaju druge planove.

Sprema se nevreme?

Prognoza koju je objavila 45. meteorološka eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga predviđa svega 40% šanse za povoljne uslove u vreme lansiranja. Postoji mogućnost da se oko Kenedi kompleksa pojave gusti oblaci, kiša, pa čak i grmljavina.

Ako kontrolori budu prinuđeni da odustanu, svi će se vratiti u subotu 30. maja i pokušati ponovo.

Tokom poslednje probe, astronauti su obukli posebno napravljena svemirska odela, prošetali do Tesla vozila, a zatim se odvezli šest kilometara do čuvenog Kenedi kompleksa za lansiranje. Zatim su ušli u lift servisne kule, kako bi se popeli do pristupne rampe u ušli u kapsulu.

Tesla umesto “astro-kombija”

Proba je dala mogućnost svom osoblju koje učestvuje u lansiranju – ne samo Harliju i Benkenu – da se podsete na ono što ih očekuje.

Čuveni “astro-kombi” koji je viđen na mnogim svemirskim misijama zamenjen je posebnim Tesla vozilom.

Mnogo pažnje usmereno na ovu misiju. Od kako su svemirski šatlovi prestali s radom 2011. godine Amerike nije uspela da u svemir pošalje svoje astronaute. Taj zadatak u potpunosti je preuzela Rusija i njene Sojuz rakete.

NASA kupila “karte”

NASA je sklopila ugovor sa kompanijom SpaceX i gigantom Boing kako bi nastavila tamo gde su šatlovi stali. Razlika ovog puta leži u tome što agencija neće biti vlasnik letelica niti će upravljati njima. NASA će samo kupiti “karte za vožnju”.

SpaceX i Boing će moći da prodaju svoju uslugu drugim svemirskim agencijama, kompanijama, pa čak i pojednicima.



Izvor: BBC na srpskom

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar