Održana komemoracija povodom smrti Nede Arnerić: Kolege i prijatelji se u suzama oprostili od čuvene glumice (VIDEO)

Skup u Jugoslovenskoj kinoteci počeo je minutom ćutanja, a potom su se okupljenima obratili glumci i prijatelji pokojne Nede

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Neda Arnerić
Printscreen/Tanjug

Danas je u prostorijama Jugoslovenske kinoteke održan komemorativni skup pobodom smrti čuvene jugoslovenske i srpske glumica Neda Arnerić. Diva srpskog glumišta preminula je u petak, 10. januara u  67. godini života.

Skup je počeo minutom ćutanja, nakon čega su pročitani telegrami Mire Banjac, Gorana Pasjaljevića, Društva hrtvatskih filmskih reditelja, kao i režisera Lordana Zafranovića.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Okupljenima se na početku obratio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je rekao: “Neda je ušla mlada u ovu profesiju i ostvarila veliku karijeru”, prenose Večernje novosti.

Direktor Jugoslovenske kinoteke najavio je da će Fest prirediti veliku retrospektivu Nedinog stvaralaštva, a na velikom platnu pušten miks scena iz kultnih Nedinih filmova.

Od Nede se poslednji put oprostio i njen višedecenijski porodični prijatelj Ivica Klemenc.

“Često sam je zvao dobrica, putovali smo zajedno 35,40 godina, nas četvoro. Nedeljka, dogovarali smo se da skijanje ponovimo u martu. Ti više nećeš skijati, a ja ne želim”, rekao je Ivica.

Elizabeta Đorevska je tužno primetila da je večeras trebalo da budu na sceni u Beogradskog dramskog pozorišta ali umesto toga govori na njenoj komemoraciji.

“Izgurala si ovu godinu uz veliki trud, učila nove sadržaje, i novi jezik uz sve one koje već znaš. Čekala si 10. januar kada je tvoj voljeni Mile pravio velike žurke za svoj rođendan i tvoje srce više nije izdržalo”, rekla je Đorevska.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Nedina mlada koleginica Milica Zarić za glumicu je imala samo reči hvale.

“Najbolja scenska mama. Bila si veliki profesionalac. Bila si mudra, lavica, ortak, krhka a snažna. Volim te Nedo”, završila je svoj govor u suzama Milica.

“Postoji taj neobičan život van repertoara i umesto da razmišljam da li da večeras odem da ih gledam na sceni ja razmišljam ima li dovoljno dostojanstvenih reči kako bi se opisala Neda”.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Svojim intelektom i obrazovanjem može da postoji svakoga ali ona će poželeti da vam se učini naivnijom lakomislenom, da bi vama bilo lakše. Brisala je i briše granice među ljudima i državama. Neda nije naša, ona je potpuno svoja, ali ako pogledate u te oči videćete ceo svet. Ali njene oči bole jer u njima vidite daljinu kojoj se nikada nećete približiti, rekla je Milica Kralj.

Reditelj Lordan Zafranović poslao je telegram iz Praga u kom je poručio: “Uvek različita, davala je sebe u svakom kadru. Sa Nedom je otišao još jedan veliki član naše porodice”.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Komemoraciji su prisustvovali Srđan Karanović, Ivan Karl, Slobodan Šijan, Milica Zarić, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Radoš Bajić, kao i glumci Branko Cvejić, Feđa Stojanović, Mima Karadžić.

Nakon komemoracije prikazan je film “Ukleti smo, Irina”, reditelja Koleta Angelovskog sa Nedom Arnerić i Velimirom Batom Živojinovićem u glavnim ulogama.

Kremacija će se održati 18. januara, u 16:30 časova na Novom groblju u Beogradu.



Izvor: Večernje novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar