Od đavolje vode slepi PROGLEDAJU, a na čuveni vrh dolaze VANZEMALJCI! 5 najmističnijih mesta u Srbiji (FOTO)

Puno je predanja i legendi, ali za neka se može reći da "imaju nešto"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Đavolja varoš
Foto/Printscreen/You Tube

U Srbiji postoji dosta mesta koja sa sobom nose teret “proverenih” legendi i lekovitih mesta.

Kada se malo bolje istraže, ispostavlja se da je slava skoro svih tih lokaliteta bazirana isključivo na predanjima i bapskim pričama.

Ipak, postoji 5 mesta za koja se s pravom može reći da su po nečemu posebna i da su nekima zaista pomagala.

Foto: Pixabay/AstralniHorizonti

Vražja stena

Nadomak Trgovišta se nalazi Vražja stena. Kao da su je braća iz Đavolje varoši isterala od kuće! Na samom vrhu je narod izgradio crkvicu. Кoga nanese put – obavezno treba da svrati.

Rtanj

Ova planina odavno nosi epitet čudesne i lekovite. Nekada je Rtanj bio samo jedan dvorac u kojem je živeo čarobnjak koji je pomagao ljudima. Jednog dana se otvorila zemlja i pretvorila dvorac u planinu, a čarobnjak se spustio u njeno podnožje. To je najlogičnije objašnjenje zašto ova planina zrači. Кo voli izazov treba da se noću popne na ovu planinu, jer će možda sresti vanzemaljce, kako se priča.

Đavolja varoš

Odavno postoji predanje da su u Đavoljoj Varoši okamenjeni svatovi, odnosno da su se tu đavoli oslobodili. Jedno je sigurno – ovaj lokalitet krije u sebi mnoge tajne i po mnogo čemu je lekovit.

Đavolja varoš je bila kandidat za Sedam svetskih čuda prirode i u ušla je u najuži izbor, ali turistima mnogo više znači “đavolja voda” koju je lično đavo zamutio. Voda je crvena, zbog gvožđa, i vekovima se verovalo da od nje ljudi mogu da progledaju.

Foto: Pixabay/MilosB

Prasina

Iznad Dimitrovgrada se nalazi Prasina sa koje se pruža lep pogled, a na kojoj je crkva Sveta Trojica u kojoj su se oduvek dešavala čuda. Pre crkve ovde su se sastajali bogumili, a pre njih je ovde bio sveti hrast čija snaga i danas pomaže nerotkinjama.

Đerdapska klisura

Bezbroj legendi i mitova mogu se čuti o Đerdapskoj klisuri, Velikom i Malom kazanu, a naročito Gvozdenim vratima. Ipak, najzanimljivija je strma stena Treskavac koja se nalazi preko puta Lepenskog vira, na rumunskoj strani. Svake godine u zoru 22. juna sunce izlazi dva puta iz vrha te stene. Sunce se na dugodnevicu prvi put pojavi sa severne strane, pa sa samog vrha.

U ovom srpskom mestu STANUJE VINO, na goste utiče poput magije (FOTO+VIDEO)

 



Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar