Deda Đorđe 60 godina čuva kosti srpskih ratnika, a danas je objavljen dokument o kom je sanjao! (FOTO)

Uprava za dijasporu objavila rešenje da je Đorđe Mihailović (92) primljen u državljanstvo Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vikipedija

Đorđe Mihailović (92), čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu dobio je srpsko državljanstvo, papir koji želi celog života.

“Poštovanje i divljenje prema junacima nasledio sam od dede Sava, pa oca Đura koji su pre mene čuvali zastavu srpske slave na ovom nepreglednom polju tuge i ponosa. Oni su me zavetovali da tu zastavu čvrsto držim, jer dok zastavu držiš, drži i ona tebe. To je tako u našem narodu. Mi, Mihailovići, jesmo rodom sa Grblja kod Boke Kotorske, ali smo se uvek zvali i smatrali Srbima. Ništa drugo, samo Srbi”, rekao je ranije deda Đorđe.

Deda Đorđe od 1960. čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu. Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije. Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava. Dočekuje i ispraća potomke Solunaca, recituje stihove Vojislava Ilića Mlađeg i srdačno deli savete mladim naraštajima.

Država se odužuje čuvaru Zejtinlika: Deda Đorđe dobija srpski pasoš

Posao čuvara groblja nasledio je od oca Đura, a on od svog oca Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca rodom iz Grblja kod Boke Kotorske. Nedavno je proslavio 92. rođendan, ali ipak redovno obilazi groblje, počisti šta treba, pomogne. Istina, ne kao ranije. S obzirom na to da nema muškog potomka, već dve ćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja, deda Đorđa je na ovom mestu nasledio Predrag Nedeljković još 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar