Evo koliko namirnice mogu da stoje u frižideru od trenutka kada ih otvorimo

Kada jednom otvorimo određene proizvode, njihov rok trajanja se značajno skraćuje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/ElasticComputeFarm

Frižider je ključan u očuvanju svežine namirnica, ali čak ni niska temperatura ne može da ih sačuva zauvek.

Frižider je često mesto u kome stoji hrana koja možda i nije više za sigurnu upotrebu.

Kada jednom otvorimo određene proizvode, njihov rok trajanja se značajno skraćuje, a ako ih predugo čuvamo, mogu postati opasni po zdravlje, piše Index.hr.

U nastavku je vodič kroz najčešće korišćene namirnice i koliko dugo mogu da stoje u frižideru nakon otvaranja:

1. Mleko, jogurt, pavlaka
Nakon otvaranja, ove mlečne proizvode treba potrošiti u roku od 5 do 7 dana. Mleko je najbolje čuvati na najhladnijem delu frižidera, nikako u vratima, jer je tamo temperatura promenljiva. Ako primetite neobičan miris, mehuriće ili promenu u teksturi – bacite proizvod.

2. Jaja
Jaja mogu da stoje u frižideru do 3 nedelje. Ako niste sigurni da li su sveža, probajte „test plutanja“ – ako jaje ispliva, vreme je da ga bacite.

3. Sirevi
Tvrdi sirevi poput gaude ili čedar mogu trajati do 3 nedelje nakon otvaranja, dok meki sirevi (brie, camembert) traju 5 do 7 dana. Namazi od sira se bacaju posle najviše dve nedelje.

4. Suhomesnati proizvodi (narezak, salama, pršuta…)
Otvoreni narezak treba pojesti u roku od 3 do 5 dana. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi ili u originalnom pakovanju prekrivenom folijom.

5. Pečeno meso
Pečenu piletinu, svinjetinu ili junetinu treba baciti posle 3 do 4 dana. Čuvajte je u plitkim posudama sa poklopcem kako bi se brzo ohladila i usporio razvoj bakterija.

6. Otvorene konzerve (pasulj, kukuruz, tunjevina)
Nakon otvaranja, sadržaj iz konzerve treba odmah prebaciti u staklenu ili plastičnu posudu i potrošiti u roku od 2 dana. Otvorenu konzervu nikada ne ostavljajte direktno u frižideru.

7. Maslac i margarin
Maslac može trajati do 3 nedelje, a margarin do mesec dana nakon otvaranja. Ako ne planirate da ih potrošite brzo, maslac možete i zamrznuti.

Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar