Brokoli se ne kuva, on se peče: Pomoću ovog recepta napokon otkrijte “magični ukus brokolija” (RECEPT)

Preterano kuvanje pojačava prirodne sumporne spojeve, zbog kojih brokoli dobije gorak i kašasti ukus

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/stockking

Brokoli je izuzetno  zdravo povrće, ali uglavnom ga ne pripremamo na adekvatan način, pa zbog toga često ima lošu reputaciju.

Kulinarski stručnjak Nagi sa sajta RecipeTin Eats kaže da iako je kuvanje brokolija česta metoda prireme, nije najbolji izbor, jer preterano kuvanje pojačava prirodne sumporne spojeve, zbog kojih brokoli dobije gorak i kašasti ukus, a istovremeno i izgubi na nutritivnoj vrednosti.

Nagi tvrdi da je njegova preoruka za pripremu brokolija “izuzetno jednostavna”,  i da je to najbolji recept za brokoli ikada. On kaže da je ključ ukusnog brokolija zapravo pečenje, a ne kuvanje, pa vam donosimo njegov recept za, kako kaže, “magični ukus brokolija”:

Sastojci (za četiri osobe)

Dve srednje (do velike) glavice brokolija

Dve čena belog luka, sitno iseckana ili usitnjena u gnječilici

Dve i po kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Pola kašičice soli, po ukusu

Crni biber

Kora od pola limuna (izaberite onaj iz organskog uzgoja, koji nije prskan)

Jedna kašika limunovog soka

Dve kašike sveže rendanog parmezana, plus još mao parmezana za dekoraciju

Priprema

Zagrejte rernu na 220°C (200°C sa ventilatorom).  Brokoli razdvojite na male cvetove i poređajte ih na pleh za pečenje.

Nemojte odmah baciti debeli stabljiku, već joj Oljuštite spoljašnji sloj stabljike (koristite ljuštilicu za povrće), zatim je iseckajte na sitnije komade i dodajte ih u činiju sa “nacepkanim” cvrtićima brokolija.

Zatim, poprskajte sa maslinovim uljem po brokoliju, posolite, pobiberite i dodajte i bei luk. Promešajte sve lepo, dok komadići brokolija ne budu ravnomerno prekriveni uljem i začinima i poređajte ih na pleh – ali nemojte pretrpati pleh!

Stavite brokoli u rernu na 20-25 minuta, ili dok cvetovi ne dobiju blago hrskave, “zlatne vrhove”. Idealna tekstura je da se ne pretvore u mlohavu kašu, već da budu hrskavi.

Kad je pečen i krckav brokoli, izvadite ga iz rerne i odmah, dok je još vruć, prelijte ga svežim limunovim sokom, rendanom korom limuna i pospite parmezanom. Sve dobro promešajte, a zatim prenesite na tanjir i dodajte još malo parmezana za završni efekat. Potom uživajte u novoj dimenziji ukusa brokolija!

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar