Ljute se domaćice na svoje ćerke i snaje jer Vaskršnja jaja farbaju raznim bojama, pa čak i onim sumnjivog kvaliteta, a ne u lukovini kako baš one rade. Pojedine boje nisu baš najbolje. Takođe, treba povesti računa na Vaskrs, jer se ne sme da preterati i pojesti previše jaja.
Prof. dr Jagoda Jorgu, specijalista za ishranu, jošje davno govorila o tome šta je savet stručnjaka za ishranu na Vaskrs. Otrkila je koje boje zaista mogu da budu opasne, kako se čuvaju jaja, ali i koliko se kuvanih jaja sme pojesti u jednom danu.
Farbanje jaja
– Kad ih kuvamo neki zaštitni sloj uništimo i jaje ima sitne pore kroz koje prolazi sve apsolutno, u ovom slučaju i boja, i treba se ponašati kao da ljuska ne postoji – rekla je Jorga.
Što se tiče prirodnih namirnica koje daju boju, kao na primer luk, cvekla, tu nema nikakvih opasnosti, poručuje doktorka.
– Što se tiče boja koje su prošle kontrolu za hranu, ne bi trebalo da bude nikakvih opasnosti – objasnila je ona.
Čuvanje Vaskršnjih jaja
– Priča da mogu da se jedu do sedam dana važi samo ako se čuvaju u frižideru. Ako stoje na sobnoj temperaturi ne mogu da se jedu sedam dana – objasnila je doktorka.
Koliko se jaja sme pojesti?
Kada je reč o tome koliko jaja za Vaskrs možemo da pojedemo, dr Jorga kaže da je to odavno “rešeno”.
– Nema velike dileme, to je davno rešeno, jedno do dva jajeta dnevno. Ako jedete samo belanca može i pet-šest, ali samo do dva žumanca – kategorična je Jorga.
Komentari (0)